17 mei 2014

Opstand van Michelle Visser

opstand cover

‘Opstand’ is een leerzame leeservaring. Ik hou van historische romans en het was heerlijk om op reis te gaan met Sabine en Karlijn.

‘Opstand’ speelt zich af in de 19e eeuw. Sabine en Karlijn zijn tweelingzusjes, maar lijken totaal niet op elkaar. Sabine is verstandig en ijverig. Karlijn is spontaan, druk en maakt haar keuzes vaak op basis van haar gevoel. Op de achtergrond rommelt het in Nederland en België. Er heerst een duidelijke verdeeldheid tussen de protestanten en de katholieken. In België willen ze niets te maken hebben met de Hollanders.

Sabine en Karlijn wonen bij hun vader in Utrecht. Hij heeft een drukkerij en boekhandel. Sabine werkt ijverig mee in de zaak van haar vader. En terwijl ze bezig is met een drukwerk over cacao leert ze op een andere manier cacaomelk maken. Sabine leert Bernard kennen. Ze verlaat Utrecht en gaat wonen in Brussel. Als Hollander in België wordt ze niet door iedereen met open armen ontvangen. Toch is ze al snel geliefd en werkt ze hard in de bakkerij. Ze maakt haar cacaomelk en probeert cacaorecepten uit.

Karlijn moet noodgedwongen het werk van haar zus overnemen in de drukkerij. Het is niets voor haar, maar ze doet het wel. Ondertussen mist ze haar zus en mist ze ook Gijs. Gijs is vertrokken naar België en terwijl ze hem mist wordt Rein aan haar opgedrongen. Ze is absoluut niet blij met deze opgelegde manier van leven en ze besluit dan ook om te vertrekken uit Utrecht en naar België te reizen. Ze hoopt daar Gijs te treffen. Ondertussen rommelt het flink en wordt de sfeer steeds grimmiger in de Belgische steden. Plunderingen, brandstichting en geweld lijken orde van de dag te worden.

Ik zou zoveel kunnen vertellen over ‘Opstand’, maar dat zou zonde zijn voor de lezers die er nog in willen beginnen. Het is natuurlijk veel leuker om zelf ook van alles te ontdekken. Maar ik denk dat het wel duidelijk is dat ik heb genoten van dit mooie geschiedenisverhaal, wat is geromantiseerd met de levens van Karlijn en Sabine.

‘Opstand’ is geen boek wat je in een dag uitleest. Het is een lijvig verhaal en je moet er echt de tijd voor nemen. Veel informatie over de opstand in de 19e eeuw passeert de revue, maar wel op zo’n manier dat het geen geschiedenisles wordt. De karakters van Karlijn en Sabine dragen het verhaal. Ik zelf was meer weg van Karlijn, dan van (de soms saaie) Sabine. Het deed me soms ook wel denken aan Jane Austen. ‘Verstand en gevoel’. En zo was dat ook bij Sabine en Karlijn. Bij Sabine had ik het idee dat ze wel veel wou, maar zich sneller schikte in haar lot. Terwijl Karlijn zich juist weer heel vrij voelt en ook losbreekt als ze het gevoel heeft dat ze vast zit aan iets waaraan ze niet vast wil zetten.

Ik wist weinig van deze geschiedenis, maar dankzij Michelle Visser heeft deze geschiedenis voor mij wat meer bekendheid gekregen. En een leuk detail: toen ik in ‘Opstand’ las over cacaomelk maken, heb ik voor mezelf ook op een ouderwetse manier chocolademelk gemaakt. Beviel me ook goed!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: