Opstand van Michelle Visser

opstand cover‘Opstand’ is een leerzame leeservaring. Ik hou van historische romans en het was heerlijk om op reis te gaan met Sabine en Karlijn.

‘Opstand’ speelt zich af in de 19e eeuw. Sabine en Karlijn zijn tweelingzusjes, maar lijken totaal niet op elkaar. Sabine is verstandig en ijverig. Karlijn is spontaan, druk en maakt haar keuzes vaak op basis van haar gevoel. Op de achtergrond rommelt het in Nederland en België. Er heerst een duidelijke verdeeldheid tussen de protestanten en de katholieken. In België willen ze niets te maken hebben met de Hollanders.

Sabine en Karlijn wonen bij hun vader in Utrecht. Hij heeft een drukkerij en boekhandel. Sabine werkt ijverig mee in de zaak van haar vader. En terwijl ze bezig is met een drukwerk over cacao leert ze op een andere manier cacaomelk maken. Sabine leert Bernard kennen. Ze verlaat Utrecht en gaat wonen in Brussel. Als Hollander in België wordt ze niet door iedereen met open armen ontvangen. Toch is ze al snel geliefd en werkt ze hard in de bakkerij. Ze maakt haar cacaomelk en probeert cacaorecepten uit.

Karlijn moet noodgedwongen het werk van haar zus overnemen in de drukkerij. Het is niets voor haar, maar ze doet het wel. Ondertussen mist ze haar zus en mist ze ook Gijs. Gijs is vertrokken naar België en terwijl ze hem mist wordt Rein aan haar opgedrongen. Ze is absoluut niet blij met deze opgelegde manier van leven en ze besluit dan ook om te vertrekken uit Utrecht en naar België te reizen. Ze hoopt daar Gijs te treffen. Ondertussen rommelt het flink en wordt de sfeer steeds grimmiger in de Belgische steden. Plunderingen, brandstichting en geweld lijken orde van de dag te worden.

Ik zou zoveel kunnen vertellen over ‘Opstand’, maar dat zou zonde zijn voor de lezers die er nog in willen beginnen. Het is natuurlijk veel leuker om zelf ook van alles te ontdekken. Maar ik denk dat het wel duidelijk is dat ik heb genoten van dit mooie geschiedenisverhaal, wat is geromantiseerd met de levens van Karlijn en Sabine.

‘Opstand’ is geen boek wat je in een dag uitleest. Het is een lijvig verhaal en je moet er echt de tijd voor nemen. Veel informatie over de opstand in de 19e eeuw passeert de revue, maar wel op zo’n manier dat het geen geschiedenisles wordt. De karakters van Karlijn en Sabine dragen het verhaal. Ik zelf was meer weg van Karlijn, dan van (de soms saaie) Sabine. Het deed me soms ook wel denken aan Jane Austen. ‘Verstand en gevoel’. En zo was dat ook bij Sabine en Karlijn. Bij Sabine had ik het idee dat ze wel veel wou, maar zich sneller schikte in haar lot. Terwijl Karlijn zich juist weer heel vrij voelt en ook losbreekt als ze het gevoel heeft dat ze vast zit aan iets waaraan ze niet vast wil zetten.

Ik wist weinig van deze geschiedenis, maar dankzij Michelle Visser heeft deze geschiedenis voor mij wat meer bekendheid gekregen. En een leuk detail: toen ik in ‘Opstand’ las over cacaomelk maken, heb ik voor mezelf ook op een ouderwetse manier chocolademelk gemaakt. Beviel me ook goed!


3 reacties

Reageer op: Opstand van Michelle Visser

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten