21 mei 2014

Nobody van Marelle Boersma

nobody cover

De nieuwste thriller van Marelle Boersma is heftig en ongelooflijk onvoorstelbaar, maar gebaseerd op waargebeurde ervaringen.

Vivian is docente en vertrouwenspersoon op een middelbare school. Haar oog valt op Lynn, een stil meisje, wat met van alles lijkt te zitten, maar werkelijk niets prijs lijkt te geven. Vivian maakt zich zorgen gaat zich meer in Lynn verdiepen. Iets wat Lynn in eerste instantie niet leuk vindt. Gaandeweg begint Lynn Vivian wel te vertrouwen en laat ze hele kleine dingetjes los. Het blijkt gevaarlijker en ingewikkelder in elkaar te zitten dan Vivian aanvankelijk dacht…

Privé loopt het bij Vivian ook niet makkelijk. Ze heeft een geheime relatie met de directeur van de school. Edo… Hij is getrouwd en geeft Vivian alleen aandacht op vrijdagavond. Bij hem kan ze niet terecht met haar zorgen over Lynn. Edo is van mening dat Vivian zich veel te druk maakt om niets en lijkt haar eerder tegen te werken dan tegemoet te komen.

En dan is er nog makelaar Meidam. Hij is single, heeft zijn dochter verloren en niets lijkt hem nog te boeien. Dan mag hij lid worden van ELIT. Een exclusief genootschap waar achter gesloten deuren heel wat afspeelt…

In ‘Nobody’ weet de lezer net zoveel als Vivian zelf. We weten niets. We gissen mee wat er met Lynn zou kunnen zijn. Wordt ze misbruikt? Draait het om pesten? De cursieve teksten die tussendoor voorbijkomen geven al een tipje van de sluier prijs wat er met Lynn zou kunnen zijn. Ook de hoofdstukken rondom Meidam vertellen het een en ander. De spanning wordt op deze manier rustig aan opgebouwd, waarna ‘Nobody’ na de tweede helft veranderd in een thriller-achtbaan van gebeurtenissen.

Vaak heb ik met mijn ogen geknipperd. Bijna kon ik me niet voorstellen dat zulke zaken in Nederland voorkomen. Steeds hoopte ik dat het verhaal een aannemelijkere richting in zou gaan. Omdat ik wist dat het gebaseerd was op ware feiten, kon ik niet echt bevatten dat hetgeen wat zich ontvouwde ook werkelijk voorkomt in Nederland. Maar het komt dus wel voor en dat is te gruwelijk voor woorden. En juist goed dat Marelle Boersma dit als onderwerp heeft gekozen! Hiervoor is ook de nodige lef nodig en daar heb ik veel bewondering voor!

Ja, ik praat vaag. Maar ‘Nobody’ is een boek wat je moet lezen zonder al te veel voorinformatie. ‘Nobody’ is een meeslepende thriller. Aanrader dus!