23 mei 2014

Het midden van nergens van Yvonne Deinert

het midden van nergens cover

‘Het midden van nergens’ is een hedendaagse ya-roman. Ik vond het verhaal erg mooi, maar het maakte me ook wat somber…

Pascalle woont bij haar ouders en heeft een broertje. Op het oog een normaal gezinnetje. Toch is Pascalle niet gelukkig thuis. Ze voelt zich enkel goed als hulpje of als oppas oor haar broertje. Haar ouders lijken dat niet te zien. Wel hebben haar ouders commentaar op vriendin Donja. Donja is gothic en de ouders van Pascalle vinden dat helemaal niets. Pascalle heeft het daar flink moeilijk mee, want ze voelt zich namelijk erg aangetrokken tot de gothic-wereld.

In het geheim kleedt Pascalle zich dagelijks om bij Donja. Ze noemt zichzelf Pasca en gaat naar feestjes waar gothics komen en leent spullen van Donja om de aandacht te trekken van Ard. Een gothic die een oogje op Pascalle heeft laten vallen. Maar dan krijgt Pascalle ruzie met Donja en thuis loopt het ook niet lekker meer. Pascalle voelt zich niet gelukkig. Ze wil zijn wie ze is en als dat thuis niet mag, dan gaat ze liever weg. En zo komt ze terecht bij Geertje van de antiekwinkel. Geertje geeft Pascalle een aantal mooie levenslessen mee.

‘Het midden van nergens’ is een ya-roman waar veel jongeren zich in zullen herkennen. De situaties die Yvonne Deinert schetst zijn eigentijds en spelen in op het leven van jonge scholieren. Pascalle voelt zich lekker in goth-kleding, maar de druk om het steeds stiekem te doen zorgt er ook voor dat ze er nooit echt van genieten. Er ontstaat zelfs hierdoor een kloof tussen haar en haar ouders. Dat gevoel komt erg treffend over in dit boek!

Yvonne heeft een toegankelijke en meeslepende stijl. Het schommelde naar mijn gevoel tussen jeugdboek en young adult. Maar uiteindelijk kies ik voor het laatste. Jeugdboek omdat ik Pascalle wat jong vond overkomen. Maar young adult omdat ik denk dat die zich sneller zullen herkennen in de situaties waarin Pascalle terechtkomt.

Ik had het boek in twee dagen uit. Met een zucht sloeg ik het dicht. Blij dat ik dit mooie boek mocht lezen. Maar ook een somber gevoel, omdat je voelt dat Pascalle het allemaal zo graag anders wil zien, terwijl ze steeds (letterlijk) verder van huis raakt. Pascalle wil gewoon zichzelf kunnen zijn, maar belandt daardoor uiteindelijk wel in ‘Het midden van nergens.’

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: