4 september 2023

Heimwee moet je koesteren van Floortje Dessing

Floortje Dessing bezocht de afgelopen vijfentwintig jaar vrijwel de gehele wereld. Van wereldsteden tot afgelegen eilandjes. In dit boek blikt ze terug op deze jaren.

Niet alleen op de vele reizen, maar ook op het werk achter de schermen bij radio en tv en haar privéleven. Ze reflecteert op haar enthousiaste en onbevangen reisgedrag in het verleden en hoe ze daar nu op terugkijkt. Maar ze deelt ook bijzondere informatie over haar ouders, haar gezondheidsproblemen en manipulatie in de televisiewereld.

Warme en koude oorden

Floortje bezocht vrijwel alle uithoeken van onze wereld. Van extreem koude gebieden tot plakkerig warme oerwouden. Ze deelt hiervoor praktische en interessante informatie, maar ook boeiende anekdotes over de mensen die daar wonen en leven. Levendig beschrijft ze de lange (boot)reizen naar afgelegen eilanden, hoe het voelt om na dagen op zee eindelijk contouren te zien van een eiland, maar ook over verkeerde kleding dragen in de bush en haar angst voor krokodillen.

Als kind was Floortje al geboeid door de wereldkaart. Via de radio kwam ze bij de televisie terecht en niet veel later kon ze haar droom waarmaken: een reisprogramma presenteren. Die reishonger is nooit weggegaan. Ze heeft hiermee veel mensen geïnspireerd. In dit boek gaat ze wat dieper op de zaken in. Hoe is het voor kinderen om met hun ouders van een stad naar een afgelegen gebied te verhuizen? Hoe geduldig moet je zijn op een afgelegen eiland waar post maandenlang onderweg is? Maar vooral ook hoe bijzonder het is om alleen te reizen en niet in een groep.

Mooie balans tussen diepgang en luchtige anekdotes

‘Heimwee moet je koesteren’ gaat niet alleen over reizen. Floortje Dessing deelt bijvoorbeeld ook een intiem hoofdstuk over het verleden van haar moeder. Maar ze is ook openhartig over haar gevoelens wat betreft vliegschaamte en dierenleed. Daarnaast reflecteert Floortje Dessing ook met kritische blik terug op haar eigen “carbon footprint”. Het boek is prettig geschreven, je hoort in je gedachten Floortje praten terwijl je leest. En met Google Maps erbij krijg je gemakkelijk beeld bij de plekken die ze heeft bezocht.

Ik vond het vooral leuk om te lezen over al die verschillende leefwijzen in verschillende gebieden. Waar wij soms bezeten zijn van onze tijd, zijn in andere landen mensen weer heel relaxt als het daarom gaat. Wij gaan naar de supermarkten, andere mensen leven van wat ze zelf verbouwen. Waar wij strenge regels hebben omtrent een uitvaart, zijn er landen bij waar familie gewoon in eigen tuin begraven wordt. Overal zijn mensen, maar mensen leven overal toch net wat anders.