3 september 2013

Heksenhei van Mariëtte Aerts

heksenhei cover

Ik heb het jeugdboek ‘Heksenhei’ van Mariëtte Aerts een aantal weken geleden al gelezen en vandaag wou ik hier toch nog graag een blogpost over schrijven. Want ja, ik vond het een heel leuk en fantasierijk jeugdboek en het zou zonde zijn als ik dat niet deel met jullie.

Ik lees vaker jeugdboeken, maar ik weet niet of jullie dat interessant vinden, dus vaak liet ik de leeservaringen maar achterwege. Laat mij anders even weten in de comments als je graag vaker leeservaringen van jeugdboeken wilt lezen, want dan bespreek ik dit genre gewoon wat vaker. Ik vind het leuk om te doen!

Heksenhei gaat over Karim en Lenne. Ze wonen vlakbij de hei, maar mogen van hun ouders niet meer alleen de hei op sinds er een meisje uit het dorp vermist is sinds ze alleen op de hei was. Karim en Lenne zijn eigenwijze kinderen, dus lopen ze toch vaak over de hei naar school en terug.

Op de hei gebeuren vreemde dingen en later horen ze dat de hei een Heksenhei is geweest. Karim en Lenne willen hier meer over weten, maar komen hierdoor in aanraking met nog meer mysterieuze raadsels. Vreemde gebeurtenissen bij de watermolen, een vrouw met kleurloze ogen en witte haren en nog meer aparte verschijnselen trekken de kinderen in een magisch avontuur.

Het is een gemoedelijk kinderboek, maar bevat ook een aantal griezeleffecten. De nevelige hei bij nacht wordt zo filmisch omschreven dat je toch wat kriebels voelt. Lang blijft het ook een raadsel wat er is gebeurd met het vermiste meisje. Het verhaal veranderd halverwege in een fantasierijk verhaal. Wat goed aansluit bij 11-jarige. Het duidelijke fantasie-deel zorgde ervoor dat de griezeleffecten wat meer in balans werden getrokken. Zonder de fantasie zou het verhaal simpelweg te eng worden.

Het verhaal draait om heksen, soms zag ik rituelen terug die je ook ziet bij wicca, maar dan werd er al gauw een lading fantasie doorheen geweven. In een thriller voor volwassenen zou dit storend zijn, maar in dit boek was dat juist een mooi gegeven. Ik las Heksenhei in één middag uit. Het is geen boek uit het young adult genre, daarvoor is het verhaal toch wat kinderlijk en meer gericht op brugklassers en “achtste groepers”.

5 reacties

 • 3 september, 2013 om 20:31
  westmus zegt:

  Ik lees ze graag de recensies van de jeugdboeken. Als juf van 11-12 jarigen ben ik altijd op zoek naar nieuwe boeken om voor te lezen. Lees persoonlijk niet graag twee jaar na mekaar hetzelfde boek. Dan is voor mij de fun er een beetje af. Dus plaats ze gerust, ik lees ze beslist. 🙂


  westmus
  Beantwoorden

 • 3 september, 2013 om 21:01
  Mieke Schepens zegt:

  Mooie recensie, graag gelezen 🙂


  Mieke Schepens
  Beantwoorden

 • 4 september, 2013 om 18:02
  Joany de Vries zegt:

  Ik lees ook erg graag recensies van jeugd- en jongerenboeken. Dit boek spreekt me ook wel aan.


  Joany de Vries
  Beantwoorden

 • 28 januari, 2014 om 16:01
  Sophia zegt:

  Ik zit in groep 8 nu en ik heb het boek ook gelezen. Ik vond het een erg leuk boek! Zelf ben ik niet zo van enge verhalen maar dit vond ik echt heel leuk omdat er iets bij zat wat best vrolijk is dus het is niet te eng gemaakt. Ik denk wel dat het echt een boek is voor kinderen van mijn leeftijd. Het is een goede recensie en goede samenvatting van het boek!


  Sophia
  Beantwoorden

 • 28 januari, 2014 om 18:10
  Leesdame zegt:

  Hoi Sophia,
  Wat een leuke reactie! Dank je wel!
  Het is inderdaad een heel leuk boek voor kinderen van jouw leeftijd.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: