Heksenhei van Mariëtte Aerts

heksenheiIk heb het jeugdboek ‘Heksenhei’ van Mariëtte Aerts een aantal weken geleden al gelezen en vandaag wou ik hier toch nog graag een blogpost over schrijven. Want ja, ik vond het een heel leuk en fantasierijk jeugdboek en het zou zonde zijn als ik dat niet deel met jullie.

Ik lees vaker jeugdboeken, maar ik weet niet of jullie dat interessant vinden, dus vaak liet ik de leeservaringen maar achterwege. Laat mij anders even weten in de comments als je graag vaker leeservaringe van jeugdboeken wilt lezen, want dan bespreek ik dit genre gewoon wat vaker. Ik vind het leuk om te doen!

Heksenhei gaat over Karim en Lenne. Ze wonen vlakbij de hei, maar mogen van hun ouders niet meer alleen de hei op sinds er een meisje uit het dorp vermist is sinds ze alleen op de hei was. Karim en Lenne zijn eigenwijze kinderen, dus lopen ze toch vaak over de hei naar school en terug.

Op de hei gebeuren vreemde dingen en later horen ze dat de hei een Heksenhei is geweest. Karim en Lenne willen hier meer over weten, maar komen hierdoor in aanraking met nog meer mysterieuze raadsels. Vreemde gebeurtenissen bij de watermolen, een vrouw met kleurloze ogen en witte haren en nog meer aparte verschijnselen trekken de kinderen in een magisch avontuur.

Het is een gemoedelijk kinderboek, maar bevat ook een aantal griezeleffecten. De nevelige hei bij nacht wordt zo filmisch omschreven dat je toch wat kriebels voelt. Lang blijft het ook een raadsel wat er is gebeurd met het vermiste meisje. Het verhaal veranderd halverwege in een fantasierijk verhaal. Wat goed aansluit bij 11-jarige. Het duidelijke fantasie-deel zorgde ervoor dat de griezeleffecten wat meer in balans werden getrokken. Zonder de fantasie zou het verhaal simpelweg te eng worden.

Het verhaal draait om heksen, soms zag ik rituelen terug die je ook ziet bij wicca, maar dan werd er al gauw een lading fantasie doorheen geweven. In een thriller voor volwassenen zou dit storend zijn, maar in dit boek was dat juist een mooi gegeven. Ik las Heksenhei in één middag uit. Het is geen boek uit het young adult genre, daarvoor is het verhaal toch wat kinderlijk en meer gericht op brugklassers en “achtste groepers”.


5 reacties

 • 3 september, 2013 om 20:31
  westmus zegt:

  Ik lees ze graag de recensies van de jeugdboeken. Als juf van 11-12 jarigen ben ik altijd op zoek naar nieuwe boeken om voor te lezen. Lees persoonlijk niet graag twee jaar na mekaar hetzelfde boek. Dan is voor mij de fun er een beetje af. Dus plaats ze gerust, ik lees ze beslist. 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  westmus Beantwoorden

 • 3 september, 2013 om 21:01
  Mieke Schepens zegt:

  Mooie recensie, graag gelezen 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Mieke Schepens Beantwoorden

 • 4 september, 2013 om 18:02
  Joany de Vries zegt:

  Ik lees ook erg graag recensies van jeugd- en jongerenboeken. Dit boek spreekt me ook wel aan.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

 • 28 januari, 2014 om 16:01
  Sophia zegt:

  Ik zit in groep 8 nu en ik heb het boek ook gelezen. Ik vond het een erg leuk boek! Zelf ben ik niet zo van enge verhalen maar dit vond ik echt heel leuk omdat er iets bij zat wat best vrolijk is dus het is niet te eng gemaakt. Ik denk wel dat het echt een boek is voor kinderen van mijn leeftijd. Het is een goede recensie en goede samenvatting van het boek!

  Ikhartje(2) deze reactie

  Sophia Beantwoorden

 • 28 januari, 2014 om 18:10
  Leesdame zegt:

  Hoi Sophia,
  Wat een leuke reactie! Dank je wel!
  Het is inderdaad een heel leuk boek voor kinderen van jouw leeftijd.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Heksenhei van Mariëtte Aerts

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten