30 maart 2024

Het geloof van mijn vader van Corien van Zweden

‘Het geloof van mijn vader’ is een indrukwekkend en ontroerend verhaal van Corien van Zweden over het geloof, de Tweede Wereldoorlog en hoe dat invloed had op drie generaties.

Corien van Zweden erft van haar vader 33 volle orders aan dagboekmateriaal. Haar vader – Kees van Zweden – hield 55 jaar nauwgezet een dagboek bij. Hij schreef veel over het geloof, maar ook over de oorlog. Centraal staat daarin het moment dat hij toe moest kijken hoe zijn vader in 1943 tijdens het avondeten gearresteerd werd.

Indrukwekkende reconstructie

Met behulp van het dagboek als basis en een zoektocht in archieven heeft Corien van Zweden een reconstructie gemaakt van wat er toen gebeurd is met haar grootvader Jaap van Zweden. Ze bezoekt de plaatsen waar hij naartoe gebracht werd na de arrestatie en zoekt uit wat er gebeurde in kamp Vught en in de Duitse gevangenis. Haar vader Kees van Zweden was erg veel bezig met de Tweede Wereldoorlog. Als recensent heeft hij jarenlang voor Trouw oorlogsboeken gelezen en gerecenseerd. In zijn eigen dagboek reflecteerde hij ook vaak op de rol van het geloof.

Het viel niet mee om deze reconstructie te maken voor de auteur. Tijdens het schrijven over de kampervaringen van haar grootvader kreeg Corien aanvallen van migraine. Iets wat haar vader ook regelmatig had. Ook sliepen ze allebei slecht. Het was me al snel duidelijk dat vader en dochter een bijzondere band met elkaar hadden.

Een waardevol dagboek

Na het lezen van de eerste pagina’s zat ik al meteen helemaal in deze familiegeschiedenis verzonken. De auteur neemt de lezer bij de hand en schrijft in een fijne en toegankelijke stijl. Al gauw wist ik ook de weg in Den Helder en omstreken en leerde ik de familie van Zweden kennen. De zoektocht naar de geschiedenis van haar grootvader is interessant en confronterend. Zo ontdekt Corien dat haar grootvader open wonden op zijn voeten had van de houten klompen in het kamp. Later schrijft ze over hoe deze oorlog zijn sporen naliet in het gezin.

‘Het geloof van mijn vader’ leert me hoe belangrijk en waardevol een dagboek kan zijn. Kees van Zweden hield het niet bij een schriftje. Hij schreef ordners vol, herschreef later zijn teksten en alles heeft hij ook nog eens gedigitaliseerd met meerdere backups. Hij liet ze na aan zijn dochter Corien van Zweden. Het dagboek lijkt een schatkamer aan (pijnlijke) herinneringen te openen, maar het leert de auteur ook om te reflecteren op haar eigen leven. Dit boek is met veel liefde en respect geschreven en dat voel je ook echt tijdens het lezen! Ik was er na afloop echt stil van.

Achter in het boek staat trouwens een indrukwekkende literatuurlijst. Echt de moeite waard om ook te bekijken!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: