7 juni 2014

Het gerecht van Inge Ipenburg

Het gerecht cover

Ik had een tijdje terug al ergens gelezen dat Inge Ipenburg bezig was met het schrijven van een thriller. Iedereen kent Inge Ipenburg natuurlijk als de bitch uit GTST en Celblok H. Al vond ik haar persoonlijk ook erg goed als de lieve en moederlijke Sophie Noordermeer in Westenwind. Maar dat ze kon schrijven was nieuw voor mij, nieuwsgierig begon ik dan ook aan ‘Het gerecht’.

Sandra Hazelaar was ooit een bekende ster op televisie. Maar komt al jaren niet meer op de tv. Sandra heeft nu een huiskamerrestaurant en verzorgt catering op aanvraag. Ze geniet van het koken en haar gasten.

Op een avond fietst Sandra langs het park en hoort ze geluiden die haar alarmeren. Als ze op het geluid afgaat ziet ze hoe een jonge vrouw bruut wordt verkracht. Als ze dichterbij komt herkent ze de verkrachter: de bekende advocaat mr. Joachim Hansson…

Sandra herkent hem. Hij herkent Sandra en dat is het begin van een vernuft machtspel. Hansson wil zijn reputatie niet schaden. Maar Sandra is van mening dat Hansson hier nooit mee weg mag komen, ook al is hij een bekende uit de media-wereld en de beste in zijn vak. Joachim heeft zo zijn eigen manieren om macht uit te oefenen op Sandra en betrekt daar zelfs  haar kennissenkring bij.

Inge Ipenburg heeft mij verrast! Met een zachte en meeslepende schrijfstijl trok ze mij gelijk het verhaal in. Sandra is een sympathiek personage, maar ook de lieve Davy wist mij te raken. ‘Het gerecht’ begint al spannend, waardoor je meteen al in het verhaal zit, hierdoor pakte ik het boek steeds vaker op omdat ik graag wou weten hoe het verder zou gaan met Sandra. Niet alleen de verhaallijn tussen haar en Hansson is spannend, maar ook een stalker en de sensatiebeluste media zorgde voor een spanningsboog. Gelukkig wordt dat allemaal goed gedoseerd en opgebouwd.

‘Het gerecht’ leest lekker. Letterlijk soms, want tussen alle spanning door gaat het natuurlijk ook over eten. Het verhaal speelt zich immers grotendeels af in het huiskamerrestaurant van Sandra. Inge Ipenburg schrijft met veel aandacht over het bereiden van de gerechten en de voorbereiding die komt kijken bij een volgeboekt huiskamerrestaurant. Ik vond die informatie een leuk extraatje bij deze thriller.

‘Het gerecht’ vond ik trouwens ook een creatieve titel. Je kan het op meerdere manieren interpreteren. Het staat voor Sandra’s werk in het huiskamerrestaurant: gerechten klaarmaken. De kaft laat dat ook zien.  Maar ook voor het gerecht zelf: in je recht staan, gerechtigheid. En hoever ga je voor die gerechtigheid? Durf je zo ver te gaan, met de wetenschap dat je zelf ook alles kunt kwijtraken? Of blijf je op de achtergrond, met de wetenschap dat zo’n man nog meer slachtoffers kan maken? Interessante denkstof na het lezen van ‘Het gerecht’…

3 reacties

 • 8 juni, 2014 om 00:17
  Inge zegt:

  Ik stond een beetje sceptisch tegenover dit boek: ik ben niet zo van de thrillers en vroeg me af of deze actrice wel schrijftalent heeft. Door jouw recensie is mijn mening nu genuanceerder geworden.
  Wist je trouwens dat Renate Dorrestein in 1990 een boek heeft gepubliceerd met de titel ‘Het hemelse gerecht’? Hoewel geen thriller (maar een psychologische roman) ook een spannend verhaal met als plaats van handeling een restaurant.


  • 8 juni, 2014 om 19:52
   Leesdame zegt:

   Ja dat wist, maar ik heb nog nooit wat van mevrouw Dorrestein gelezen. Slecht eigenlijk hé 😉

   Ik was ook sceptisch, maar ik draaide toen de vraag om: waarom zou ze niet kunnen schrijven? Ik besloot tijdens het lezen me te focussen op het verhaal en dat verhaal was spannend en prettig lezen 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 8 juni, 2014 om 11:09
  rthomsonamstelveen zegt:

  ‘Het gerecht’ ligt bij mij op het stapeltje ’te lezen boeken’. Ik was er al van overtuigd dat ze sappig kon schrijven, want ik denk dat sappig bij haar het juiste woord is, maar na jouw bevestiging denk ik dat ik het nu even bovenop leg. Je hebt mij weer helemaal overtuigd Luna.


  rthomsonamstelveen
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: