Het gerecht van Inge Ipenburg

het gerecht coverIk had een tijdje terug al ergens gelezen dat Inge Ipenburg bezig was met het schrijven van een thriller. Iedereen kent Inge Ipenburg natuurlijk als de bitch uit GTST en Celblok H. Al vond ik haar persoonlijk ook erg goed als de lieve en moederlijke Sophie Noordermeer in Westenwind. Maar dat ze kon schrijven was nieuw voor mij, nieuwsgierig begon ik dan ook aan ‘Het gerecht’.

Sandra Hazelaar was ooit een bekende ster op televisie. Maar komt al jaren niet meer op de tv. Sandra heeft nu een huiskamerrestaurant en verzorgt catering op aanvraag. Ze geniet van het koken en haar gasten.

Op een avond fietst Sandra langs het park en hoort ze geluiden die haar alarmeren. Als ze op het geluid afgaat ziet ze hoe een jonge vrouw bruut wordt verkracht. Als ze dichterbij komt herkent ze de verkrachter: de bekende advocaat mr. Joachim Hansson…

Sandra herkent hem. Hij herkent Sandra en dat is het begin van een vernuft machtspel. Hansson wil zijn reputatie niet schaden. Maar Sandra is van mening dat Hansson hier nooit mee weg mag komen, ook al is hij een bekende uit de media-wereld en de beste in zijn vak. Joachim heeft zo zijn eigen manieren om macht uit te oefenen op Sandra en betrekt daar zelfs  haar kennissenkring bij.

Inge Ipenburg heeft mij verrast! Met een zachte en meeslepende schrijfstijl trok ze mij gelijk het verhaal in. Sandra is een sympathiek personage, maar ook de lieve Davy wist mij te raken. ‘Het gerecht’ begint al spannend, waardoor je meteen al in het verhaal zit, hierdoor pakte ik het boek steeds vaker op omdat ik graag wou weten hoe het verder zou gaan met Sandra. Niet alleen de verhaallijn tussen haar en Hansson is spannend, maar ook een stalker en de sensatiebeluste media zorgde voor een spanningsboog. Gelukkig wordt dat allemaal goed gedoseerd en opgebouwd.

‘Het gerecht’ leest lekker. Letterlijk soms, want tussen alle spanning door gaat het natuurlijk ook over eten. Het verhaal speelt zich immers grotendeels af in het huiskamerrestaurant van Sandra. Inge Ipenburg schrijft met veel aandacht over het bereiden van de gerechten en de voorbereiding die komt kijken bij een volgeboekt huiskamerrestaurant. Ik vond die informatie een leuk extraatje bij deze thriller.

‘Het gerecht’ vond ik trouwens ook een creatieve titel. Je kan het op meerdere manieren interpreteren. Het staat voor Sandra’s werk in het huiskamerrestaurant: gerechten klaarmaken. De kaft laat dat ook zien.  Maar ook voor het gerecht zelf: in je recht staan, gerechtigheid. En hoever ga je voor die gerechtigheid? Durf je zo ver te gaan, met de wetenschap dat je zelf ook alles kunt kwijtraken? Of blijf je op de achtergrond, met de wetenschap dat zo’n man nog meer slachtoffers kan maken? Interessante denkstof na het lezen van ‘Het gerecht’…


3 reacties

 • 8 juni, 2014 om 00:17
  Inge zegt:

  Ik stond een beetje sceptisch tegenover dit boek: ik ben niet zo van de thrillers en vroeg me af of deze actrice wel schrijftalent heeft. Door jouw recensie is mijn mening nu genuanceerder geworden.
  Wist je trouwens dat Renate Dorrestein in 1990 een boek heeft gepubliceerd met de titel ‘Het hemelse gerecht’? Hoewel geen thriller (maar een psychologische roman) ook een spannend verhaal met als plaats van handeling een restaurant.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

  • 8 juni, 2014 om 19:52
   Leesdame zegt:

   Ja dat wist, maar ik heb nog nooit wat van mevrouw Dorrestein gelezen. Slecht eigenlijk hé 😉

   Ik was ook sceptisch, maar ik draaide toen de vraag om: waarom zou ze niet kunnen schrijven? Ik besloot tijdens het lezen me te focussen op het verhaal en dat verhaal was spannend en prettig lezen 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 8 juni, 2014 om 11:09
  rthomsonamstelveen zegt:

  ‘Het gerecht’ ligt bij mij op het stapeltje ‘te lezen boeken’. Ik was er al van overtuigd dat ze sappig kon schrijven, want ik denk dat sappig bij haar het juiste woord is, maar na jouw bevestiging denk ik dat ik het nu even bovenop leg. Je hebt mij weer helemaal overtuigd Luna.

  Ikhartje(1) deze reactie

  rthomsonamstelveen Beantwoorden

Reageer op: Het gerecht van Inge Ipenburg

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten