28 mei 2014

Zeilmeisje Laura Dekker van Riek Dekker

zeilmeisje laura dekker cover

In 2009 stond Nederland op zijn kop omdat Laura Dekker aankondigde dat ze in haar eentje de wereld wou rondzeilen. Klein detail: Laura was op dat moment 14 jaar. Iedereen had haar of zijn mening klaar. Ik kocht het boek uit nieuwsgierigheid en omdat ik het verhaal van Laura zelf wou horen. Lezen dus 😉

Als Laura 14 is speelt ze met een droom in haar hoofd, een droom die steeds vaker de weg naar de werkelijkheid zoekt: de wereld rondvaren. Ze wil het zo graag dat ze zelfs al uitgezocht heeft dat ze via de wereldschool kan blijven studeren.

Haar vader reageert eerst sceptisch, maar merkt al gauw dat dit een droom is die gerealiseerd moet worden. Hij staat haar bij en samen gaan ze bij de leerplichtambtenaar toestemming vragen. De leerplichtambtenaar is het beslist niet eens met dit plan en weigert mee te werken. Dit is het begin van een gekkenhuis wat losbarst in Laura’s leven.

Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming komen tevoorschijn en zetten hun tentakels in Laura. Ze dreigen zelfs met uithuisplaatsing en interpreteren alles verkeerd. Laura krijgt een verbod om te zeilen en haar vader wordt elk moment van de dag gecontroleerd. Als Laura bijvoorbeeld te laat op school komt dreigen de instanties al met uithuisplaatsing. Laura lijdt hieronder en krijgt last van mentale en lichamelijke klachten. Maar Laura heeft een droom en die droom zal uitkomen!

Vol verbazing las ik over de scheve interpretaties van de Kinderbescherming en Jeugdzorg en het feit dat ze niet zien dat ze een gezin verwoesten in plaats van helpen. Feit blijft natuurlijk wel dat je in dit boek één kant van het verhaal leest, maar ik heb ook genoeg soortgelijke verhalen gelezen over Jeugdzorg en de Kinderbescherming, dus ongeloofwaardig is het niet. Niet alleen de instanties lagen dwars, maar ook de pers nam gretig de gang van zaken over in de media, waarna half Nederland daar weer op reageerde. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor Laura en haar familie een hel is geweest.

Het boek is geschreven door Riek Dekker, de oma van Laura. Zij trok zich alles erg aan en besloot er een boek van te maken. Laura had veel foto’s en dagboeken die haar oma hiervoor mocht gebruiken. Riek Dekker heeft het verhaal geschreven vanuit Laura zelf. Hierdoor wordt het verhaal net wat pakkender, omdat je het gevoel krijgt dat je alles meemaakt vanuit Laura zelf. Ze neemt geen blad voor de mond en ze spaart niemand in dit verhaal.  Het verhaal leest vlot omdat de schrijfstijl vrij simpel is, hierdoor had ik het boek dan ook in één dag uit.

Laura heeft ondertussen haar droom gerealiseerd en dat vind ik heel mooi dat dit haar uiteindelijk gelukt is! Ook daar is trouwens een boek van: ‘Een meisje, een droom’ van Laura Dekker.

4 reacties

 • 28 mei, 2014 om 12:49
  Marit zegt:

  Geweldige meid die Laura.
  Ik heb ook haar eigen boek gelezen en raad het iedereen aan.


 • 28 mei, 2014 om 19:33
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Wat leuk dat haar oma dit boek heeft geschreven! Het lijkt mij heel zwaar als half Nederland een oordeel over jou heeft of over je familie, knap dat zij zich staande hebben gehouden.


  Sandraschrijftenleest
  Beantwoorden

 • 28 mei, 2014 om 20:54
  Philippe zegt:

  Een heel mooi boek, aangrijpend hoe men de macht misbruikte tegen Laura en Laura er onderdoor ging. Vandaag heb ik de laatste bladzijden van haar eigen boek gelezen en ik ben heel blij dat ik alle 2 de boeken gelezen heb. Het is handiger om eerst het boek van haar oma te lezen en dan pas Laura’s eigen boek. Een mooi levensverhaal met soms leuke momenten en mooie avonturen maar ook zware momenten, maar ze heeft zich serieus herpakt en ondertussen blijft ze haar andere dromen waarmaken en dat vind ik zo tof. Daar zouden we allemaal een voorbeeld moeten aan nemen.


  Philippe
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: