Zeilmeisje Laura Dekker van Riek Dekker

zeilmeisje laura dekker coverIn 2009 stond Nederland¬†op zijn kop omdat Laura Dekker aankondigde dat ze in haar eentje de wereld wou rondzeilen. Klein detail: Laura was op dat moment 14 jaar. Iedereen had haar of zijn mening klaar. Ik kocht het boek uit nieuwsgierigheid en omdat ik het verhaal van Laura zelf wou horen. Lezen dus ūüėČ

Als Laura 14 is speelt ze met een droom in haar hoofd, een droom die steeds vaker de weg naar de werkelijkheid zoekt: de wereld rondvaren. Ze wil het zo graag dat ze zelfs al uitgezocht heeft dat ze via de wereldschool kan blijven studeren.

Haar vader reageert eerst sceptisch, maar merkt al gauw dat dit een droom is die gerealiseerd moet worden. Hij staat haar bij en samen gaan ze bij de leerplichtambtenaar toestemming vragen. De leerplichtambtenaar is het beslist niet eens met dit plan en weigert mee te werken. Dit is het begin van een gekkenhuis wat losbarst in Laura’s leven.

Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming komen tevoorschijn en zetten hun tentakels in Laura. Ze dreigen zelfs met uithuisplaatsing en interpreteren alles verkeerd. Laura krijgt een verbod om te zeilen en haar vader wordt elk moment van de dag gecontroleerd. Als Laura bijvoorbeeld te laat op school komt dreigen de instanties al met uithuisplaatsing. Laura lijdt hieronder en krijgt last van mentale en lichamelijke klachten. Maar Laura heeft een droom en die droom zal uitkomen!

Vol verbazing las ik over de scheve interpretaties van de Kinderbescherming en Jeugdzorg en het feit dat ze niet zien dat ze een gezin verwoesten in plaats van helpen. Feit blijft natuurlijk wel dat je in dit boek één kant van het verhaal leest, maar ik heb ook genoeg soortgelijke verhalen gelezen over Jeugdzorg en de Kinderbescherming, dus ongeloofwaardig is het niet. Niet alleen de instanties lagen dwars, maar ook de pers nam gretig de gang van zaken over in de media, waarna half Nederland daar weer op reageerde. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor Laura en haar familie een hel is geweest.

Het boek is geschreven door Riek Dekker, de oma van Laura. Zij trok zich alles erg aan en besloot er een boek van te maken. Laura had veel foto’s en dagboeken die haar oma hiervoor mocht gebruiken. Riek Dekker heeft het verhaal geschreven vanuit Laura zelf. Hierdoor wordt het verhaal net wat pakkender, omdat je het gevoel krijgt dat je alles meemaakt vanuit Laura zelf. Ze neemt geen blad voor de mond en ze spaart niemand in dit verhaal. ¬†Het verhaal¬†leest vlot omdat de schrijfstijl vrij simpel is, hierdoor had ik het boek dan ook in √©√©n dag¬†uit.

Laura¬†heeft ondertussen¬†haar droom gerealiseerd¬†en dat vind ik heel mooi dat dit haar uiteindelijk gelukt is! Ook daar is trouwens een boek van: ‘Een meisje, een droom’ van Laura Dekker.


4 reacties

 • 28 mei, 2014 om 12:49
  Marit zegt:

  Geweldige meid die Laura.
  Ik heb ook haar eigen boek gelezen en raad het iedereen aan.

  Ikhartje(3) deze reactie

  Marit Beantwoorden

 • 28 mei, 2014 om 19:33
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Wat leuk dat haar oma dit boek heeft geschreven! Het lijkt mij heel zwaar als half Nederland een oordeel over jou heeft of over je familie, knap dat zij zich staande hebben gehouden.

  Ikhartje(3) deze reactie

  Sandraschrijftenleest Beantwoorden

 • 28 mei, 2014 om 20:54
  Philippe zegt:

  Een heel mooi boek, aangrijpend hoe men de macht misbruikte tegen Laura en Laura er onderdoor ging. Vandaag heb ik de laatste bladzijden van haar eigen boek gelezen en ik ben heel blij dat ik alle 2 de boeken gelezen heb. Het is handiger om eerst het boek van haar oma te lezen en dan pas Laura’s eigen boek. Een mooi levensverhaal met soms leuke momenten en mooie avonturen maar ook zware momenten, maar ze heeft zich serieus herpakt en ondertussen blijft ze haar andere dromen waarmaken en dat vind ik zo tof. Daar zouden we allemaal een voorbeeld moeten aan nemen.

  Ikhartje(4) deze reactie

  Philippe Beantwoorden

Reageer op: Zeilmeisje Laura Dekker van Riek Dekker

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek be√Įnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of be√Įnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen ge√Įnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopi√ęren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u ge√Įnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopi√ęren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten