27 juli 2012

Het Heksenhuis van Jacqueline Zirkzee

het heksenhuis cover

Heksenhuis van Jacqueline Zirkzee is een geschiedenisverhaal. Eerlijk gezegd wel een beetje zware kost voor de afgelopen warme dagen, maar het was het lezen waard.

Het is een verhaal wat zich afspeelt tijdens de heksenvervolgingen in de middeleeuwen. En boek speelt zich grotendeels af in Duitsland. Eva is de kleindochter van de vroedvrouw en haar moeder is overleden tijdens haar geboorte. Haar grootmoeder wordt in het verhaal beschuldigd als heks en naar Bamberg overgebracht. In Bamberg staat het Heksenhuis.

In het Heksenhuis is een speciale gevangenis voor de mensen die beschuldigd waren van hekserij. In het Heksenhuis is ook de toren waar gefolterd wordt. De beul en de doktoren hadden zo hun eigen tactieken om iedereen te laten bekennen. Ook de mensen die eigenlijk niks te bekennen hadden konden ze na genoeg folteren wel een bekentenis afdwingen.

Eva neemt een andere naam aan en krijgt een baan in het Heksenhuis. Ze hoopt hiermee in contact te kunnen komen met haar oma. Dit lukt haar echter niet, maar ze stuit tijdens haar zoektocht wel op een brief van de burgermeester. De brief is naar zijn dochter gericht. Eva voelt zich in het Heksenhuis allesbehalve veilig en besluit de brief naar Vera te brengen, de dochter van de burgermeester. Samen met Vera en nog wat gezelschap besluit ze te vertrekken uit Bamberg. De reis leidt hun door Duitsland richting Nederland en is niet helemaal zonder gevaren.

Het is een mooi verhaal en zelfs bij vlagen heel spannend! Maar soms is het verhaal ook wat droog en lang van stof, dat is dan even doorbijten. Er komen veel namen voorbij en er worden veel feiten opgesomd. Die zijn wel cruciaal voor het verloop van het verhaal. Maar ik vond het daardoor in het begin wel moeilijk om binding te krijgen met het verhaal. Dat is uiteindelijk toch gelukt!

Eva is een sympathiek personage en ik wou wel graag weten hoe het met haar afliep. En ik ben blij dat ik niet leef in de middeleeuwen, het is een roerige tijd geweest. Maar wie weet hoe er over honderden jaar teruggekeken wordt op het leven van nu…

Ik vond het zelf een mooi kijkje in de geschiedenis en als je daar ook van houdt dan is Het Heksenhuis zeker een aanrader!

5 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: