Het land van Aukelien Weverling

het land cover‘Het land’ van Aukelien Weverling lijkt een gemoedelijk en dorps verhaal… Schijn bedriegt! Het verhaal gaat over het leven in een klein en gelovig dorpje. Zo’n typisch kerkelijk dorpje, waar de mensen leven van dag tot dag en iedereen elkaar in de gaten houdt.

Betje woont er ook. Ze is de dochter van een boer. En volgens haar zijn alle dagen hetzelfde: strakblauwe luchten, landerijen, sloten en even op de schommel.  Ze ziet toeristen komen, die genieten van de rust en hetgeen achter laten in de stad waar juist Betje het meest naar verlangt.

Er komen nieuwe bewoners op dorpsstraat 5. Ze zijn anders dan de andere bewoners. Ze zitten op kussens op de grond, ze ruiken naar kaneel en gember en ze komen nooit naar de kerk. Deze familie wordt duidelijk niet geaccepteerd. De dorpsbewoners praten er schande van en niemand mag met ze omgaan. Als er iets ergs gebeurd in het dorp is iedereen het erover eens: dat komt door de nieuwe familie. Wat volgt lijkt nog het meest op een gruwelijk middeleeuws tafereel!

Het boek begint gemoedelijk in een aparte schrijfstijl. Betje vertelt haar kant van het verhaal en wijdt uitgebreid uit over het leven in het dorp. De stijl is in de zogenaamde je-vorm geschreven, dat is in het begin even wennen. Op sommige momenten druipt het sarcasme duidelijk door de regels. Het leven op het platteland lijkt idyllisch, maar tussen de mooie zinnen proefde ik duidelijk een gevoel van verstikking en eenzaamheid. Het dorp waarin Betje woont is een maatschappij op zich. Los van de rest van de wereld. Niemand mag erin, niemand mag naar buiten. In de stad studeren? Ben je gek geworden?! De vader van Betje voelt zich heel wijs. Zijn gelijk is hét gelijk.

In ‘Het land’ voel je de eenzaamheid van Betje. Ze wil duidelijk meer dan het leven wat ze nu heeft en haar beschrijving van het dorpsleven komt over als een soort openluchtgevangenis. Overal ogen, overal bemoeien en iedereen is bang van het onbekende. Die angst voor het onbekende leidt tot waanzin en toen ik het boek uit had was ik zelfs even somber. Zo sneu hoe bekrompen een gelovige dorpsgemeenschap kan zijn.

‘Het land’ is heel mooi geschreven, met een bizarre en lugubere finale. Een verhaal waar de eenzaamheid en het venijn tussen de regels doorsijpelt.

 


3 reacties

 • 13 februari, 2014 om 15:03
  Inge zegt:

  Het einde is inderdaad bizar en luguber, maar ik kon dat wel waarderen. Het past goed bij het verhaal van deze bekrompen mini-samenleving.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

  • 13 februari, 2014 om 21:02
   Leesdame zegt:

   Het paste er inderdaad bij. Juist die bekrompen visie leidde tot deze daad. Ze zagen niet eens in dat ze gruwelijk fout bezig waren.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 17 februari, 2014 om 10:56
  Sandra zegt:

  Oh dit boek klinkt goed, ik zet hem gelijk op mijn lijst te lezen boeken, thanks!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandra Beantwoorden

Reageer op: Het land van Aukelien Weverling

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten