Het twijfelexperiment van Carly Wijs

het twijfelexperiment coverActrice Carly Wijs zat deze week aan tafel bij een middagprogramma. Bekend als Tamar uit de serie Divorce. Nu heeft ze ook een roman geschreven en ze vertelde daar zo leuk over, dat ik meteen nieuwsgierig werd!

De tienjarige Vicky heeft twee zussen. Bess en Mitty. Mitty is verstandelijk gehandicapt. Vicky is erg nieuwsgierig en heeft een grote fantasie. Grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen al gauw als Vicky zich af gaat vragen of Mitty niet alsof doet, met het zogenaamde twijfelexperiment wil ze haar zus dan ook ontmaskeren.

Vicky wil vooral graag het leven begrijpen. Woorden die ze niet kent, zoekt ze ’s avonds op in een woordenboek en ook de encyclopedie wordt vaak geraadpleegd. Bij een bezoek aan het Anne Frank huis met haar ouders komt Vicky tot het idee dat haar zus Mitty alsof doet. Als ze ’s avonds iets opzoekt over Descartes, komt ze bij het begrip ‘twijfelexperiment’. Hiermee gaat Vicky aan de slag. In het diepste geheim begint ze aan dit bizarre project en observeert ze alles van haar zus Mitty.

‘Het twijfelexperiment’ is geen vrolijk boek. Grimmig en somber wel. Het leven van Vicky lijkt normaal, maar is het niet. Op school gaat het ook niet altijd even makkelijk. Vicky wil zo graag een normaal leven, dat ze wanhopig graag zou willen ontdekken dat haar zusje de boel bedriegt. Als dat zo zou zijn, dan zijn ze daarna een normaal gezin volgens Vicky. Dit leidt tot vage en gevaarlijke toestanden, waar de verhoudingen in het gezin op scherp worden gesteld.

In het begin was ik helemaal enthousiast over de schrijfstijl, maar gaandeweg in het verhaal temperde mijn enthousiasme ook weer een beetje. Op een gegeven moment moest ik sommige stukken twee keer lezen, om goed te begrijpen wat er nou werkelijk gebeurde. Iets na de tweede helft is het echt even doorzetten, alles lijkt wat stil te staan, maar gelukkig pakt de schrijfster dit even later weer goed op en krijgt het verhaal een verrassende twist. Al bij al geeft dit boek in zijn geheel veel stof tot nadenken.

Wat ik heel leuk vond was dat Carly Wijs allerlei markante en herkenbare personages toevoegt aan het verhaal, waardoor alles goed gaat leven. Bijvoorbeeld meneer Duyfjes. Een man die al heel lang in de straat woont en waar eigenlijk een straat naar vernoemd moest worden volgens vader. En mevrouw Pollewop, waar Vicky en Bess gaan schoonmaken, een mevrouw met een haarnetje, net zo een als een mevrouw uit Coronation Street volgens Vicky.

‘Het twijfelexperiment’ las ik op zich nog vrij snel uit, het is ook geen dikke pil. Carly Wijs schrijft als debutant verrassend goed en origineel! Ze weet de karakters goed tot leven te wekken. Qua zinnen bevat het boek ook wat mooie pareltjes en scherpe dialogen, bijvoorbeeld vader’s antwoord op Vicky’s vraag wat nou eigenlijk een filosoof is: ‘Dat  is iemand die niet werken wil,  maar liever nadenkt.

Het is een interessant boek, met een sterke verhaallijn en een zeer bijzonder einde!


4 reacties

 • 6 mei, 2016 om 20:56
  Bianca Ronday zegt:

  Ziet eruit als een boeiend verhaal. De naam van actrice zegt me wel iets, maar reuze bekend ben ik niet met haar.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Bianca Ronday Beantwoorden

  • 6 mei, 2016 om 21:03
   Leesdame zegt:

   Ze speelt in Divorce, maar vroeger ook in series als Pleidooi en Oud geld. Maar dat is best lang geleden.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 mei, 2016 om 19:22
  Vivian zegt:

  Ik zag dat je deze me had aangeraden op Goodreads, het klinkt inderdaad wel bijzonder!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

Reageer op: Het twijfelexperiment van Carly Wijs

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten