6 mei 2016

Het twijfelexperiment van Carly Wijs

Actrice Carly Wijs zat deze week aan tafel bij een middagprogramma. Bekend als Tamar uit de serie Divorce. Nu heeft ze ook een roman geschreven en ze vertelde daar zo leuk over, dat ik meteen nieuwsgierig werd!

De tienjarige Vicky heeft twee zussen. Bess en Mitty. Mitty is verstandelijk gehandicapt. Vicky is erg nieuwsgierig en heeft een grote fantasie. Grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen al gauw als Vicky zich af gaat vragen of Mitty niet alsof doet, met het zogenaamde twijfelexperiment wil ze haar zus dan ook ontmaskeren.

Vicky wil vooral graag het leven begrijpen. Woorden die ze niet kent, zoekt ze ’s avonds op in een woordenboek en ook de encyclopedie wordt vaak geraadpleegd. Bij een bezoek aan het Anne Frank huis met haar ouders komt Vicky tot het idee dat haar zus Mitty alsof doet. Als ze ’s avonds iets opzoekt over Descartes, komt ze bij het begrip ’twijfelexperiment’. Hiermee gaat Vicky aan de slag. In het diepste geheim begint ze aan dit bizarre project en observeert ze alles van haar zus Mitty.

‘Het twijfelexperiment’ is geen vrolijk boek. Grimmig en somber wel. Het leven van Vicky lijkt normaal, maar is het niet. Op school gaat het ook niet altijd even makkelijk. Vicky wil zo graag een normaal leven, dat ze wanhopig graag zou willen ontdekken dat haar zusje de boel bedriegt. Als dat zo zou zijn, dan zijn ze daarna een normaal gezin volgens Vicky. Dit leidt tot vage en gevaarlijke toestanden, waar de verhoudingen in het gezin op scherp worden gesteld.

In het begin was ik helemaal enthousiast over de schrijfstijl, maar gaandeweg in het verhaal temperde mijn enthousiasme ook weer een beetje. Op een gegeven moment moest ik sommige stukken twee keer lezen, om goed te begrijpen wat er nou werkelijk gebeurde. Iets na de tweede helft is het echt even doorzetten, alles lijkt wat stil te staan, maar gelukkig pakt de schrijfster dit even later weer goed op en krijgt het verhaal een verrassende twist. Al bij al geeft dit boek in zijn geheel veel stof tot nadenken.

Wat ik heel leuk vond was dat Carly Wijs allerlei markante en herkenbare personages toevoegt aan het verhaal, waardoor alles goed gaat leven. Bijvoorbeeld meneer Duyfjes. Een man die al heel lang in de straat woont en waar eigenlijk een straat naar vernoemd moest worden volgens vader. En mevrouw Pollewop, waar Vicky en Bess gaan schoonmaken, een mevrouw met een haarnetje, net zo een als een mevrouw uit Coronation Street volgens Vicky.

‘Het twijfelexperiment’ las ik op zich nog vrij snel uit, het is ook geen dikke pil. Carly Wijs schrijft als debutant verrassend goed en origineel! Ze weet de karakters goed tot leven te wekken. Qua zinnen bevat het boek ook wat mooie pareltjes en scherpe dialogen, bijvoorbeeld vader’s antwoord op Vicky’s vraag wat nou eigenlijk een filosoof is: ‘Dat  is iemand die niet werken wil,  maar liever nadenkt.

Het is een interessant boek, met een sterke verhaallijn en een zeer bijzonder einde!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: