12 april 2022

Het warmtefort van Marieke Lucas Rijneveld

Sinds een paar jaar lees ik ook graag het Boekenweekessay. Dit jaar geschreven door Marieke Lucas Rijneveld.

‘Het warmtefort’ is een essay vol herinneringen aan de basisschooltijd van Marieke Lucas Rijneveld. Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk zou eigenlijk gesloopt moeten worden, maar dit mag niet vanwege het feit dat er een kolonie zeldzame vleermuizen in huist. In ‘Het warmtefort’ beschrijft de auteur zijn liefde voor deze school en de juffen bij wie hij in de klas zat.

Een essay vol liefde en nostalgie

Herinneringen aan de geur van puntenslijpsel, op schoot mogen zitten bij de juf tijdens het voorlezen en de huiselijke en veilige sfeer die de auteur voelde op zijn school. Marieke Lucas Rijneveld neemt af en toe ook korte zijweggetjes. Zo lezen we over de zeldzame vleermuizen en krijgen we inkijkjes in de geschiedenis van het Nederlands onderwijs.

De vader van Marieke gaf ook les en hij was een geliefd onderwijzer! Een rode draad in dit essay zijn de herinneringen aan het boek (en de film) Mathilda van Roald Dahl. De dynamiek tussen Mathilda en juf Engel wordt besproken en vergeleken met wat Marieke voelde bij zijn juffen.

Om blij van te worden

‘Het warmtefort’ straalt warmte en nostalgie uit en de auteur weet goed te verwoorden hoe fijn en belangrijk de lieve juf voor hem is geweest. De juf die de gehele dag voor je zorgde en je in de gaten hield, totdat je aan het van de middag weer werd opgehaald door je ouders.

Ik werd erg blij van dit essay! Het is prettig geschreven het roept ook veel herinneringen bij mezelf op. Ik kreeg zelfs meteen zin om op zolder de fotoboeken uit mijn schooltijd door te bladeren.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: