9 december 2017

Het wonder daaronder van Nina Brochmann & Ellen Stokken Dahl

Ja, dit boek gaat over daaronder… Een praktisch en helder boek over het geslachtsorgaan. Alles over de vagina komt aan bod. Van anatomie tot aan klachten tot aan seksualiteit.

Nina Brochmann en Ellen Stokken Dahl zijn twee studenten geneeskunde uit Noorwegen. Ze kregen genoeg van alle vaagheid en flauwekul rond dit onderwerp en besloten alle informatie eens goed en helder op te schrijven. Zo maken ze korte metten met de mythes rond het maagdenvlies, vertellen ze van alles over anticonceptie en leggen ze uit wat normaal is en wat niet.

Duidelijke taal

‘Het wonder daaronder’ is geschreven in duidelijke taal, met hier en daar een knipoog om de tekst luchtig te houden. Geen gewichtige medische taal, geen oeverloos gezwam, maar juist heel to the point. Verder houden de dames ook wel van humor. Dan bedoel ik leuke humor, dus niet flauw en cliché. Daarbij zijn ze ook eerlijk, sommige stukken zijn wat saai om te lezen en dat geven ze ook zelf toe aan het begin. Dat is dan eigenlijk ook weer grappig, waardoor die eerlijkheid weer een leuke toevoeging wordt aan het boek. Dus dat saaie valt dan weer mee.

Verschillende aspecten

In dit boek komen verschillende aspecten aan bod. Met het ene onderwerp heb je misschien wat meer dan met het andere onderwerp. Er is veel aandacht voor de menstruatiecyclus, voor anticonceptie, maar ook medische klachten worden kort besproken. Wat ik prettig vond was dat de dames ook geruststellend schrijven. Veel dingen die soms ‘raar’ voelen voor ons, blijken heel normaal te zijn. Maar ze geven ook aan bij welke klachten je beter wel even langs je huisarts kunt gaan.

Ook is er aandacht voor geschiedenis en voor tradities in verschillende culturen. Achterin het boek staat een uitgebreide bibliografie, mocht je meer informatie zoeken. ‘Het wonder daaronder’ was een informatief en boeiend boek over een onderwerp waar je niet snel over praat op een verjaardag, maar waar je misschien vast wel wat vragen over hebt.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: