12 juni 2019

Hoe kon dit gebeuren? van Yelle Tieleman

Ik heb bewust even gewacht voordat ik dit boek ging lezen, omdat ik ‘Anne’ van Hans Faber eerst moest laten bezinken. Dit boek is grotendeels hetzelfde thema en anders zou het door elkaar kunnen gaan lopen in mijn hoofd.

Journalist Yelle Tieleman deed onderzoek naar het leven van Michael P. Wat ging er allemaal mis in zijn kliniek in Den Dolder? Hoe was Michael P. vroeger? Wat heeft hij allemaal uitgehaald vóór en na de geschiedenis met Anne Faber en natuurlijk dé vraag: hoe kon dit gebeuren?

Een boek wat boosheid oproept

Wat zijn er enorm veel fouten gemaakt en wat zijn er veel mensen blind geweest in het verleden! Dit is mijn gevoel als ik ‘Hoe kon dit gebeuren?’ dichtklap. Ik ben er boos om. Ik las dit boek tijdens de zitting van het hoger beroep in de zaak van Anne Faber. Wat er dus voor zorgde dat de emoties al hoog zaten bij mij.

Yelle Tieleman geeft een goed beeld van het leven van Michael P. en hoe verknipt zijn geest wel niet is. Je leest over zijn drugsgebruik, zijn drang naar veel (gedwongen) seks en hoe berekenend hij te werk ging bij zijn misdaden. Ik kreeg er een bang en ongemakkelijk gevoel van. Dat dit gewoon in Nederland kan gebeuren, dat iemand (die zo gevaarlijk is) zoveel vrijheid heeft in een kliniek. Onvoorstelbaar!

De zaak Anne

De auteur gaat ook diep in op de zaak rondom Anne Faber. Hij schuwt de details niet. De familie van Anne Faber heeft overigens niet meegewerkt aan dit boek. Persoonlijk vond ik het boek van Hans Faber intiemer en persoonlijker in elkaar zitten. ‘Hoe kon dit gebeuren?’ is meer informatiever en zakelijker. Het blijft echter nog steeds een gevoelige kwestie en met verbijstering las ik het ene hoofdstuk na het andere.

‘Hoe kon dit gebeuren?’ Dit is een vraag die ik ook had over deze zaak, Yelle Tieleman zocht de antwoorden. Treffende titel!