Zonnemeisjes van Hedwig Meesters

zonnemeisjes cover

Dit bittere, maar ook mooie debuut is van Hedwig Meesters. Zij debuteert als zestiger en dat doet ze zeker niet verkeerd! Ik heb haar debuut dan ook in een paar dagen uitgelezen!

Kitty en haar zusje Micky wonen in een klein Brabants dorpje. Een dorpje vol roddel en achterklap en weinig privacy. Micky is de lievelingsdochter en Kitty staat daarbij in de schaduw. Maar dan gaat het niet goed met Micky, ze zit diep in de problemen. Jaren later krijgt Kitty een uitnodiging voor het verjaardagsfeest van Gijs. Dit weerzien zet alles op zijn kop.

Heden en verleden

Hedwig Meesters wisselt in het begin tussen het heden en verleden. Zo krijgen we een deel mee van Kitty’s jeugd in het Brabantse dorpje nabij de grens. Daarbij verwoordt de auteur goed hoe de sfeer in zo’n dorpje kan zijn. Buren die alles in de gaten houden en de macht van de geruchten die rondgaan.

Kitty’s jeugd gaat over haar contact met Gijs. Hoe hij graag naaktfoto’s van haar schiet. Het gaat over hoe ze zichzelf voelt nabij haar zusje Micky. Micky is de knapste, Kitty staat in haar schaduw. Dit gevoel overstemt vaak in Kitty’s gedachten. Kitty bijt nagels en is onzeker en met haar vader kan ze het niet goed vinden. Haar vader is een workaholic en haar moeder staat ook in de schaduw van haar vader.

‘Zonnemeisjes’ vind ik dan ook een treffende titel. Omdat ‘in iemands schaduw ‘en ‘in het zonnetje’ staan een terugkerend thema is. Ook zijn er nog twee ooms. Later gaat Kitty bij de ooms wonen.

De dood neemt, maar geeft niks terug

Micky gaat dood, ze pleegt zelfmoord. Dit gegeven achtervolgt Kitty tot in haar volwassen jaren. Spijt en schuldgevoel wisselen elkaar af. De dood van Micky zette toentertijd alles op zijn kop. De ouders moesten door het geroddel het dorpje verlaten.

Kitty voelt spijt omdat ze vaak jaloers was op Micky. Schuldig omdat ze niet ingreep. Dan komt Gijs terug. Een arrogant type, waarvan de ouders nog altijd de frituur runnen in het dorpje. Gijs blijkt ook wel wat op zijn kerfstok te hebben en als dat eenmaal uitkomt neemt Kitty een besluit voor de rest van haar leven en rekent ze af met het verleden om zich te kunnen focussen op haar toekomst.

Luchtig, maar ook gevoelig geschreven

De schrijfstijl van Hedwig Meesters is luchtig, maar tegelijkertijd ook gevoelig. Dat komt omdat je genoeg informatie tussen de regels kunt ontdekken. Dat is fijn, ze legt niet alles uit, maar laat haar lezers zelf de conclusies trekken.

Ook de verhaallijn rondom Micky’s dood is luchtig en summier beschreven. Geen schokkende en gedetailleerde omschrijving, ook hier zit weer het venijn verstopt tussen de regels. Ik vind dat dus prettig lezen, als lezer ontdek ik graag zelf en puzzel ik graag zelf uit hoe alles met elkaar te maken heeft en Hedwig Meesters geeft me daar ook de ruimte voor.

‘Zonnemeisjes’ is een mooi debuut. Er zit zelfs af en toe wat humor tussen de regels verstopt in Kitty’s conversaties en handelingen. Kitty observeert en handelt. Daarnaast denkt ze af en toe ‘out of the box’ en dat vond ik wel verfrissend om te lezen.


1 reactie

Reageer op: Zonnemeisjes van Hedwig Meesters

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten