3 oktober 2022

Hofje zonder zorgen van Carolien Spaans

Naar dit boek keek ik enorm uit en tot mijn verrassing stond het laatst in Kobo Plus! Ik ben toen meteen begonnen!

Dit boek speelt zich af in een Haarlems hofje. De bewoners zijn heel verschillend. Een gepensioneerde huisarts, die met zijn vrije tijd nu geen raad weet. Een vlogger die niet buiten durft te komen. Een gepensioneerde kleuterjuf die op alles en iedereen moppert. De foeterende Julia. Ernesto en Bert, die samen het café runnen. Samen met andere markante bewoners maken ze van alles mee en proberen ze allemaal een vorm van geluk in hun leven te vinden.

Een bont gezelschap

Hierboven had ik al wat mensen genoemd, maar er zitten nog meer personages in het verhaal. Zoals ex-politieman Mo, hij is samen met vlogger Mimi en ze krijgen binnenkort een kindje. Mo is al vader, van dochter Kees. De gepensioneerde huisarts Otto is getrouwd met Rini. Rini wil graag haar eigen ding doen, maar sinds Otto gestopt is als huisarts wil Otto juist van alles met haar samen doen. Otto mist ook verschrikkelijk zijn werk en als er maar iemand een schram heeft, dan komt hij al met zijn dokterstas aangerend.

Tim zit met een burn-out thuis, hij is getrouwd met voedingsconsulente Saar. Saar heeft voornamelijk moeite met haar eigen voedingspatroon, maar dat mag eigenlijk niemand in haar omgeving weten. Ze hebben een druk gezin, maar Tim blijft lang hangen in zijn burn-out, tot hij uiteindelijk zichzelf weet te herpakken. Julia is dol op dates, maar de mannen die ze ontmoet zijn het allemaal net niet. Julia kan soms asociaal uit te hoek komen. Ze werkt bij Bert en Ernesto (Ernie) in het café. De alleenstaande oudere vrouw Agnes ziet soms het leven niet meer zitten, ze heeft een hond en een kat en blijkt tot ieders verbazing enorm veel volgers op Instagram te hebben.

Het jaar rond

‘Hofje zonder zorgen’ speelt zich af in twaalf maanden en begint in januari. Elke maand is opgedeeld in kleine hoofdstukjes, waar steeds een andere bewoner belicht wordt. Het zijn veel bewoners, maar na een maand ken je ze allemaal. Ook de kinderen van de bewoners komen soms aan het woord. Doordat iedereen zijn of haar verhaal deelt krijg je al snel een duidelijk beeld van het reilen en zeilen in het hofje en je leert ook dat niet alles is wat het lijkt.

In het hofje zijn er vaak allerlei toestanden en bijeenkomsten. Soms lopen ze komisch af, soms pijnlijk en ontroerend. Hoewel iedereen flink kan mopperen, merk ik als lezer al snel dat de bewoners veel om elkaar geven. De verhaallijnen zijn zo intiem en uit het leven gegrepen dat ik het gevoel kreeg dat ik als lezer ook in het hofje woonde. Uiteindelijk wordt het verhaal zelfs ontroerend en sluipt er wat venijn tussen de regels. Bij sommige personages komen de opgehoopte emoties dan als een vulkaan naar buiten.

Het hofje is de wereld in het klein. Geluk en verdriet, geboorte en afscheid, winst en verlies. Carolien Spaans heeft een heerlijk boek geschreven!