1 oktober 2022

Oktober van Manon Uphoff

De tijd vliegt. Dit is al het tweede boek in de serie ‘De maanden’ van Das Mag en Manon Uphoff had de eer om ‘Oktober’ te mogen schrijven!

Meteen op de eerste pagina weet Manon Uphoff mijn aandacht te trekken! Oktober is de maand van het dunner wordend neveldoek tussen de doden en de levenden. De dieren vrezen de maand november, de slachtmaand. Van deze sobere gedachtes maakt de auteur al snel een bruggetje naar 4 oktober, dierendag en het eerste hoofdstuk eindigt met een stierengevecht in Madrid waar de auteur ooit aanwezig was.

Filosofisch

Mijn eerste gedachte is dat ‘Oktober’ draait om dieren, maar Manon Uphoff neemt me na nog wat korte spinsels in het volgend hoofdstuk mee naar de onderwereld en ze laat me kennismaken met Demeter en Persephone. Ze geeft haar feedback op dit Griekse mythologische verhaal. Het oogstfeest Thesmophoria komt aan bod en er wordt gefilosofeerd over het thema ‘verlies’. Hierbij wordt verwezen naar films en boeken.

Later beschrijft Manon Uphoff uitgebreid de oude vrouw Baubo, een buikgodin, die haar vulva toonde en bekend stond om haar ongeremde seksualiteit. Er wordt geschreven over de buik en wederom wordt er verwezen naar films.

Vloedgolf

Plotseling neemt de auteur een afslag naar de Tsunami in Sri Lanka en ze bespreekt uitvoerig het boek ‘Vloedgolf’ van Sonali Deraniyagala. Op zo’n manier dat ik dit boek ook graag zou willen lezen. Hoewel de auteur vele onderwerpen met elkaar weet te verbinden hebben ze allemaal een verbindend thema: verlies en dan kom ik weer terug op het begin: Oktober is de maand van het dunner wordend neveldoek tussen de doden en de levenden.

Manon Uphoff haalde voor dit boekje veel inspiratie uit andere boeken, films en artikelen. Hoewel het een dun boekje was, heb ik er veel denkstof uitgehaald! Daarnaast gaf het mij een berg inspiratie en een lijstje leestips! Ik had nog nooit iets gelezen van Manon Uphoff, maar haar manier van schrijven en denken bevalt me!