Hoofdzaak van Mariska Overman

hoofdzaak coverDe omslagtekst van ‘Hoofdzaak’ sprak mij meteen aan: een hoofd wordt gevonden op een keukentafel… Dat lees je niet snel in een Nederlandse thriller! Voor ik het wist had ik al een kwart gelezen en werd het tijd om te gaan slapen.

Isabel Dieudonné is werkzaam als specialiste in Postmortale zorg. Twee jaar eerder was ze werkzaam als rechercheur, maar na een heftige zaak stopte ze daarmee. Haar halfbroer David is rechercheur en roept haar hulp in als hij een hoofd op zijn keukentafel vindt. Een hoofd zonder lichaam… De politie staat voor een raadsel.

Gedetailleerde omschrijvingen
Er volgt een onderzoek… van wie is het hoofd én waar is het lichaam zelf gebleven? Waarom ligt het in de keuken van David? Ondertussen volgen we ook Isabel tijdens haar werk in het mortuarium. Met veel zorg en precisie verzorgt ze daar overledenen en maakt ze toonbaar voor de naaste familie. Isabel ondersteunt ook de politie met de ‘hoofdzaak’. Ook krijgen we een kijkje in het privéleven van Isabel.

Mariska Overman schrijft bijna filmisch! De sfeeromschrijvingen zijn zo gedetailleerd, dat je alles gewoon voor je ziet. Een verlaten parkeerplaats, een ziekenhuis vroeg in de ochtend, landweggetjes, het huis van Isabel… alles is zo intens beschreven dat het zo gebruikt kan worden voor film of tv.

Niet alleen de omgeving, maar ook de handelingen krijgen veel aandacht van Mariska Overman. Zo las ik geboeid de passages over het verzorgen van overledenen, maar ook het pathologisch onderzoek is gedetailleerd omschreven, verweven met interessante feitjes. De dood is geen taboe in dit boek, Mariska schrijft er open over en neemt de lezer mee in een wereld die vaak achter gesloten deuren blijft.

Luguber en verslavend, maar ook een beetje ongeloofwaardig
Maar het draait natuurlijk ook om de moord… en die is lekker luguber! Een hoofd op een keukentafel! Hoe is dat gebeurd? Uiteraard wordt hier ook uitvoerig aandacht aan besteedt. Later in het boek zelfs een uitleg hoe de moord heeft plaats gevonden. De ontknoping is vergezocht, maar wel heel verrassend. Lang blijft het namelijk een raadsel hoe het precies zit.

De cliffhangers in het verhaal maken ‘Hoofdzaak’ verslavend om door te lezen! Jammer vind ik wel dat er wat ongeloofwaardige punten in het verhaal zitten. In het dankwoord verklaart Mariska Overman zelf dat ze dit ook beseft. Het is natuurlijk fictie. Maar toch blijf ik het jammer vinden… als de ongeloofwaardige puntjes, juist wat geloofwaardiger waren gemaakt, dan had de puzzel perfect en vloeiend in elkaar gepast. Nu zitten er toch wat ruwe randjes van puzzelstukjes die niet helemaal passen.

Buiten dat is ‘Hoofdzaak’ een lugubere, spannende en originele thriller! Mariska Overman is naast schrijfster ook columniste en schrijft over de dood en rouw. Samen met haar man heeft ze een communicatiebureau wat de dood bespreekbaar maakt: Bureau MORBidee.


Reageer op: Hoofdzaak van Mariska Overman

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten