19 juni 2017

Niet wat jij denkt van Jiami Jongejan

‘Niet wat jij denkt’ is een autobiografisch boek van blogger en Youtuber Jiami Jongejan. Het is een rauw en eerlijk verhaal over haar strijd tegen anorexia.

De jonge Jiami is ambitieus en intelligent! Ze bouwt haar eigen websites en leert zichzelf coderen. Ze blogde over fashion en lifestyle op haar eigen website, maar schreef ook eerlijk over haar strijd tegen anorexia. In dit boek gaat ze daar dieper op in. Over de aanwezig van ‘De Stem’  in haar hoofd die haar aanmoedigt om nog meer af te vallen. Maar ook hoe ze uiteindelijk hulp kreeg en de ziekte overwon.

To the point en eerlijk

Jiami schrijft eerlijk én direct. In spreektaal spreekt ze haar lezers aan, alsof ze bij je aan tafel haar verhaal deelt. Hoe ze begon met afvallen en dat geleidelijk steeds extremere vormen aannam. Jiami is openhartig over haar woede en frustratie. Ze wil niet afvallen, maar een stemmetje in haar hoofd blijft beweren dat ze dat wél moet blijven doen. Haar ouders proberen haar te helpen en Jiami beseft zelf ook dat ze geholpen moet worden.

Op donkere pagina’s staan wanhopige krabbels… de wanhoop is voelbaar en het zijn letterlijk de zwarte pagina’s van haar leven. Het is pijnlijk om te lezen dat zo’n jong meisje, zo met zichzelf in de knoop zit. Ondertussen was haar blog een succes, ze kreeg steeds meer volgers en won uiteindelijk ook prijzen. Zoals de Gouden Apenstaart en de European Award for Best Content for Kids. In 2014 werd ze uitgeroepen tot Jongere van het Jaar.

Veel gefoeter

Dat deze strijd tegen anorexia met veel gefoeter gepaard ging geloof ik helemaal! In het boek vond ik het echter een beetje teveel van het goede. De teksten op de donkere pagina’s zijn chaotisch en zitten bomvol fouten… Begrijp me niet verkeerd, ik snap de intentie volkomen… de puurheid blijft hiermee behouden, maar de leesbaarheid wordt er helaas niet beter op. Ik miste hier dan ook voornamelijk afwerking. Met wat correctiewerk en wat minder gefoeter was het boek nog beter tot zijn recht gekomen voor mijn gevoel. De pijn en strijd is namelijk al duidelijk voelbaar tussen de regels.

Ook zijn er enkele blogposten gepubliceerd in dit boek, zoals de blogpost waarin Jiami voor het eerst eerlijk is over haar anorexia en enkele reacties van haar lezers. Dat vond ik een pluspunt, want voor mij was het een eerste kennismaking met Jiami, dus vond ik het fijn dat ik ook een kijkje in haar blogleven kreeg hierdoor.

Steun voor lotgenoten

Jiami overwon haar anorexia, ze kan weer genieten van koffiedrinken, van sushi en het eten van chocolaatjes. Het lukte Jiami om beter te worden en dat kan voor veel meisjes – die zich hierin herkennen- een enorme steun zijn en misschien drempels weghalen om zelf ook hulp te gaan zoeken. Jiami blijft trouw aan haar heldere schrijfstijl, waardoor het voor haar volgers heel herkenbaar zal zijn. Jiami is momenteel het meest actief op Youtube.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: