26 augustus 2021

Hoogspanning van Izzy van der Horst

‘Hoogspanning’ is een erotische roman, waarbij de nadruk ligt op de seksuele ontdekkingstocht van Nora en Mark. Ik ga dit boek vandaag uitgebreid bespreken.

Mark en Nora zijn een gelukkig stel, ze wonen samen, werken aan hun carrière en houden van lekker eten. Ze zijn erg sociaal en nieuwsgierig en staan open voor seksuele avonturen en ze gaan hierin steeds een stapje verder. Bijzonder is dat Nora en Mark dit samen met elkaar doen en overal open en eerlijk over zijn. Ze betrekken elkaar overal bij en sluiten elkaar niet buiten.

Een mooi sleutelmoment

Nora en Mark wonen in Groningen, ze gaan graag uit en dit is het begin van hun ontdekkingstocht. Ietwat aarzelend besluiten Nora en Mark een parenclub te bezoeken. Eenmaal daar aangekomen blijven ze even voor de grote deur staan en kijken ze elkaar aan voor ze op de bel drukken. Ik vond dit een bijzonder moment in het boek, een sleutelmoment zelfs. Je weet als lezer dat zodra deze deur opengaat, Mark en Nora ook een nieuwe fase in hun relatie binnenstappen.

En meteen zie ik beeld voor me. Twee mensen, mooi aangekleed, van achteren gefotografeerd, schemerige lucht, wachtend voor een dubbele voordeur… Dit had een prachtig beeld voor de cover kunnen zijn! Het is suggestief en stijlvol, maar ook sensueel en uitnodigend voor de lezer. Ik vind de huidige cover beslist niet passend.

De erotische passages

Die zijn er volop in dit boek. Complimenten voor de auteur en haar manier van omschrijven, want nergens wordt het vulgair! Wel is het vaak expliciet, al wordt dit ook afgewisseld met suggestieve momenten. Er komen veel seksuele handelingen voorbij en soms dreigen ze wat herhalend te worden, maar de auteur komt dan toch op tijd met een wending in het verhaal.

Mark en Nora bezoeken een parenclub, swingen met een ander stel, bezoeken een exclusief feest en doen een spontaan triootje. Het valt me op dat vrijwel alles gelijk gunstig uitpakt voor Mark en Nora.

Naast de erotische passages is er ook ruimte voor het dagelijkse leven van de personages. Met name het leven van Nora wordt uitgelicht en zij begint een nieuwe carrière in het onderwijs. Hier leert ze ook Emma kennen, zij gaat een belangrijke rol spelen in het leven van Mark en Nora.

Wat mij verder opviel

Er wordt in dit boek heel veel gelachen, echt heel veel. Soms zes keer op één pagina. Met name Mark lacht herhaaldelijk veel, zoveel dat hij hierdoor een oppervlakkig personage dreigt te worden en op sommige momenten zelfs irritant wordt. Maar ook Nora kan er wat van en de bijpersonages lachen, grijnzen en grinniken ook wat af. Natuurlijk is het fijn dat er heel veel vrolijke mensen in dit boek zitten, maar het gevaar schuilt erin dat je het als lezer minder serieus gaat nemen en dat is jammer omdat het hele mooie onderwerpen zijn die voorbijkomen.

Ik begrijp het ook wel, de auteur wil een zekere luchtigheid aan dit verhaal geven, maar juist bij een onderwerp als polyamorie had ik ook wel wat meer diepgang willen zien. Een paar goede en sterke dialogen (zonder gelach) hadden hier niet misstaan. Dat had dit bijzondere en gewaagde verhaal nóg meer kracht gegeven!