3 april 2015

In huis met een seriemoordenaar van Jan en Sanne Terlouw

Soms ligt een boek eventjes op je nog-te-lezen-stapel. Maar toen ik begon vroeg ik me af waarom ik niet eerder was begonnen. ‘In huis met een seriemoordenaar’ is namelijk een prachtig boek!

Thijs en Sarah zijn heel gelukkig met hun gezinnetje in een huisje in Utrecht. De jaren ’60 zijn in volle gang en hun souterrain hebben ze verhuurd aan Maria, een jonge en onbevangen vrouw. Maria krijgt ook een vriend die vaak over de vloer is: Frans van Manen. Frans is gelijk familiair. Hij is leuk met de kinderen, weet leuke verhalen te vertellen. Maar Thijs vertrouwt hem voor geen meter!

Jan en Sanne Terlouw hebben geput uit hun eigen ervaringen. ‘In huis met een seriemoordenaar’ is dan ook grotendeels waargebeurd. Jaren lang kwam bij de familie Terlouw namelijk de seriemoordenaar Hans van Z over de vloer. Hij kreeg later een levenslange gevangenisstraf. Jan en Sanne Terlouw hebben een verhaal geschreven over hoe een simpele en vriendelijke man je leven binnentreedt. Waar je vraagtekens bij hebt, maar niets kunt bewijzen. Een man die overal in je huis kan komen, die met je kinderen speelt en boeken leent. Hoe voelt dat als later blijkt dat je in een huis woonde met een seriemoordenaar?

Bovenstaand gecombineerd met een gemoedelijke setting: het leven in Utrecht in de jaren ’60. Jan en Sanne schrijven beeldend over deze periode. Over een melkman, pianostemmer en visboer aan huis, over de opkomst van D66, Provo en heibel over het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. Een gemoedelijk leven. Maar er schuilt heel wat achter hun voordeur.

Sarah verloor al eerder haar man en Thijs is haar tweede man. Je voelt duidelijk dat ze samen gelukkig zijn en dat vond ik juist zo mooi tijdens het lezen. Die liefde voor elkaar, die zo mooi naar voren kwam. Thijs houdt ontzettend veel van zijn Sarah. Sarah is een lieve moeder. Hun dochtertjes Jolande en Lydia zijn erg lief, met een heerlijke en fantasierijke kijk op alles. Zoals hun angst voor het kolenhok.

‘In huis met een seriemoordenaar’ is prachtig en ingetogen geschreven. Dit is zo’n boek wat heerlijk leest bij de verwarming, opgekruld op de bank met een kop koffie of thee. Het wordt zeker één van mijn favoriete boeken van 2015. Aanrader!

2 reacties

 • 3 april, 2015 om 07:36
  Désirée van der Heijden zegt:

  Wat een enthousiaste recensie! Zet dit boek op m’n lijst èn schaf maar gauw die speciale lenzen aan! Ik moest er zó om lachen.., was er helemaal ingetrapt…tot ik het aan m’n man vertelde 😉 schahat het is één april…


  Désirée van der Heijden
  Beantwoorden

 • 3 april, 2015 om 18:23
  Leesdame zegt:

  Dank je wel voor je leuke reactie 🙂
  En ja, dat was een grap, die lenzen 😉


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: