30 maart 2015

Te koop van Eva Monté

Te koop coverOm te beginnen: ik vind de kaft een plaatje! Eens wat anders dan close ups van gezichten of verlaten en grauwe plekken in de natuur. Nee, deze kaft is heel sprekend, valt ook wel op tussen andere thrillers op een tafel lijkt me.

Maar goed, er is meer dan een kaft natuurlijk. ‘Te koop’ gaat over makelaar Richard, die nogal een drammerige en eigenzinnige manier van verkopen heeft. In ‘Te koop’ volgen we dan ook een paar huishoudens die hun huis bij Richard te koop zet. Richard stuurt vervolgens woonstyliste Ghislaine op ze af.

Ghislaine heeft ook zo haar eigen manier van inrichten. Ze heeft vaak heel wat aan te merken aan de inrichting. Zo moet een hulpbehoevende man al zijn hulpmiddelen uit huis laten verwijderen. Zijn vrouw stemt toe. Ze willen immers het huis verkopen. Bij een ander stel besluit ze dat alle geliefde konijnen naar het bos moeten. Niet iedereen is er blij mee, maar ze doen gelaten wat van hun gevraagd wordt, wat natuurlijk enorme spanningen en botsingen geeft in de betreffende huishoudens.

Richard is getrouwd met Marlinde, hij is de rode draad in het verhaal. Richard is niet zo zuiver en heeft heel wat op zijn geweten, wat hij angstvallig verborgen probeert te houden. Maar dan komen zijn klanten in opstand en iemand dreigt de beerput open te trekken. Richard zakt steeds verder weg in zijn eigen problemen.

In de eerste helft van het boek lijkt het meer op een spannende roman dan op een thriller, geeft niets, want het leest lekker weg! De klanten van Richard worden gevolgd. Marlinde is nog wat op de achtergrond aanwezig. Maar in de laatste helft wordt zij de spil van het verhaal. Marlinde mist vooral haar moeder en haar broer. Ooit heeft ze gekozen voor Richard en haar familie heeft haar toen verstoten. Later wordt ook duidelijk waarom dat allemaal zo gelopen is. Marlinde krijgt veel hijgende telefoontjes en voelt zich steeds minder veilig in haar eigen huis, maar wordt niet echt serieus genomen door Richard.

Het verhaal heeft veel bijpersonages, maar zijn allemaal zo uniek, dat ze makkelijk uit elkaar te houden zijn. Zo is er bijvoorbeeld de sympathieke Maartje die getrouwd is met Clio, een nogal chagrijnige vrouw. De zweverige Ghislaine, die eigenlijk doodsbang is voor haar vriend Winston, de kickbokser.

Naarmate het einde nadert wordt het verhaal steeds spannender. Er zijn namelijk meerdere personages verdacht en Richard lijkt met iedereen wel gedoe te hebben. Zelf zag ik een klein beetje aankomen wie overal verantwoordelijk voor was, maar ondanks dat gaven de laatste pagina’s me echt kippenvel! Ik durf hier weinig over te schrijven, omdat ik niets wil verpesten voor de lezers die dit boek nog willen lezen.

Eva Monte is een pseudoniem voor twee zussen die samen deze thriller hebben geschreven: Alexandra en Victoria Nagelkerke.

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: