16 januari 2024

Ik vrouw van jou van Eveline Heijnen

Ik las het derde deel uit de serie ‘De juffen van de Klimop’ van Eveline Heijnen. Dit keer volgen we de extraverte Maud, die ook een verlegen kant blijkt te hebben…

Juf Maud is single en dat bevalt goed. Geen verplichtingen, wel plezier. Maud valt niet alleen op mannen, maar ook op vrouwen. Op een dag stapt Claudia haar klaslokaal in met haar zoontje Sem. Claudia is een alleenstaande moeder en Maud vindt haar aantrekkelijk, maar ze kan natuurlijk niet verliefd worden op de moeder van een leerling…

Natuurlijk wordt Maud verliefd…

Maud en Claudia blijken veel raakvlakken te hebben, ze komen elkaar ook steeds tegen en Maud gaat af en toe een grens over om in contact te komen met Claudia. Maar Claudia is ook een mysterieuze vrouw. Haar huis is een puinhoop, Sem doet zijn middagdutje op de bank en Claudia staat regelmatig niet op het schoolplein. Iets speelt in haar privéleven waar Maud de vinger niet op kan leggen.

Ik vind het heel verfrissend dat de auteur in dit deel kiest voor een biseksuele verhaallijn. Haar vriendinnen Charlotte en Julia weten in eerste instantie nergens van af. Als lezer krijgen we nog een klein inkijkje in hun levens, dat vond ik wel interessant, want vooral Charlotte is mijn lievelingskarakter uit deze serie.

De formule in deze serie

De boeken uit deze serie hebben een soort formule. Het gaat over drie juffen van basisschool De Klimop, waar de preutse en wat oudere Dieneke de scepter zwaait. In elk deel leren we het (liefdes)leven van een juf kennen. De verhalen zijn elke keer anders en omdat er steeds een andere insteek is op het gebied van daten, seks en relaties wordt het geen herhaling.

In alle drie de delen zit ook een rauw randje verwerkt. Net zoals in het echte leven kampen deze fictieve juffen ook met de nodige problemen in hun leven en de belangrijke bijpersonages hebben ook hun eigen achtergrondverhaal. Hierdoor krijgt het verhaal diepte en de personages ontwikkelen zichzelf. Ook geeft Eveline Heijnen ons tussen de regels door een leuk inkijkje in het onderwijs. Deze serie vond ik leuk om te lezen, maar mijn favoriet was toch echt deel 2 met Charlotte en Thijs in ‘Ik lust jou rauw’.