18 januari 2024

Ik wil meer lezen, maar hoe dan…?

Misschien heb jij je ook wel voorgenomen om dit jaar meer te gaan lezen, want lezen is heerlijk en we zouden het vaker moeten doen. Maar in de praktijk gaat dat vaak anders.

Voor je het weet is de dag weer voorbij, maar morgen doe je het anders. Althans, dat neem je jezelf voor. Maar dagen worden weken en uiteindelijk heb je met moeite tien pagina’s gelezen. In deze blogpost ga ik je helpen om meer leestijd uit je dag te halen. Want als je echt graag wil, dan lukt het wel!

De confrontatie met je eigen online schermtijd

Ik krijg vaak reacties als ik mijn maandelijkse leesoverzichten deel. ‘Hoe krijg je dat voor elkaar?’ tot ‘Heb je wel echt die boeken gelezen?’ Ja, die heb ik echt gelezen. En ja, ik doe ook nog andere dingen. Soms lees ik wat minder, soms lees ik veel meer. Maar ik probeer elke dag wel te lezen. Niet omdat het moet, maar omdat ik het fijn vind. Als die mensen dus vragen hoe dat kan en of ik tips heb, zodat zij ook meer kunnen lezen, dan begin ik meestal eerst over online schermtijd.

Op de mobiele telefoon krijg ik elke week een rapport van mijn online gedrag die week. Oftewel: schermtijd. Kijk eens kritisch hoeveel uren jij die week online was en voornamelijk in welke apps en waarom. Was die schermtijd noodzakelijk en waar kan het wat minder? Ik bleek bijvoorbeeld 2 uur per week te spenderen aan het spelletje Yahtzee. Dat was 2 uur leestijd in de prullenbak. Ik had in die tijd ook een novelle kunnen lezen. Of 150 a 200 pagina’s in een goede thriller.

Bewuster televisie kijken

In plaats van een hele avond doelloos zappen, kijk ik de laatste jaren wat bewuster televisie. Ik heb een paar programma’s die ik graag kijk en ik maak graag gebruik van de mogelijkheden die we nu hebben, namelijk: op een ander moment terugkijken. Het voordeel is dat ik op dat moment dan echt bewust naar een programma kijk dat ik graag wil zien. Ik vind het persoonlijk erg fijn om in de avonduren blogposten te schrijven en doordat ik programma’s op een ander tijdstip kijk, creëer ik een avond vol lees- en blogtijd.

Wat me ook opvalt is dat bij veel mensen standaard de tv na het avondeten aangaat. Je kan er ook een gewoonte van maken om na het avondeten eerst een kwartiertje te gaan lezen. Dat lijkt weinig, maar keer zeven is dat toch 105 minuten extra leestijd per week en in de praktijk blijf je waarschijnlijk (iets) langer lezen dan 15 minuten als het een boeiend boek is.

Bedenk een realistische uitdaging die motiverend werkt

Lees je met moeite en pijn twaalf boeken per jaar, ga dan niet 100 boeken invullen bij een leeschallenge, want dat geeft stress en stress zorgt ervoor dat lezen niet leuk meer is. Daarnaast krijgt kwantiteit de overhand en ga je bewust dunne en makkelijke boeken kiezen om niet te falen. Bedenk dus een realistisch doel. Kijk naar wat je normaal leest en ga daar net iets boven zitten. Op deze manier heb je toch een beetje uitdaging, maar het blijft motiverend en behapbaar.

Ik maak gebruik van de app Bookmory. In deze app kan ik mezelf een tijdslot geven. Ik stel dan in dat ik 20 minuten wil lezen, want over 20 minuten is bijvoorbeeld het avondeten klaar. Ik kan dan gerust lezen zonder elke keer op de klok te kijken. Als de tijd voorbij is krijg ik een melding. In de statistieken kan ik terugzien hoeveel ik lees en op welke dagen het minder gaat. Ik vind dat persoonlijk heel interessant. En ik merk dat ik het erg leuk en motiverend vind om die streak van dagelijkse leestijd te behouden.

Uitdagingen kunnen dus erg motiverend zijn. Ze kunnen een stok achter de deur zijn om een boek op te pakken en niet voor de zoveelste keer door een willekeurige timeline te scrollen, of steeds hetzelfde spelletje te spelen. Leesuitdagingen zijn er in alle soorten en maten, maar ze zijn niet noodzakelijk, als je er niets mee hebt, of ze maken je onrustig, dan laat je ze lekker links liggen.

Open deuren

De tips hieronder zijn echte open deuren en misschien denk je: ‘ja, dat weet ik wel…’ Maar heb je het al wel eens geprobeerd?

 1. Sta een kwartiertje eerder op en lees bij je eerste kop koffie/thee een paar bladzijdes (10 bladzijdes per dag, is 70 aan het eind van de week)
 2. Creëer een leesritueel, kies een lekkere stoel uit op een rustig plekje in jouw huis/tuin, neem iets lekkers te drinken en zet je telefoon op stil, begin met elke dag minimaal 10 minuten.
 3. Lees als je op reis bent
 4. Luister naar een boek tijdens het koken, sporten, huishouden, klussen, rijden
 5. Speel je veel spelletjes? Verwijder eens één spelletje en geef jezelf leestijd ervoor terug
 6. Ga een half uur eerder naar bed om in bed nog wat te kunnen lezen
 7. Leg een boek, of je e-reader altijd in het zicht: ‘O ja, ik zou ook nog een stukje lezen’ denk je dan vaak als je het boek ziet liggen.
 8. Wacht je ergens op? Lees een boek! Wachttijd is vaak verloren tijd. Als ik weet dat ik visite krijg, ben ik wel eens geneigd om klaar te gaan zitten voor het bezoek. Nu lees ik gewoon totdat de deurbel gaat en soms is dat meer dan een half uur!
 9. Ik neem altijd mijn eigen leesvoer mee naar de kapper.
 10. Ga je regelmatig in bad? Neem je boek of (waterdichte) e-reader mee.

4 reacties

 • 18 januari, 2024 om 15:16
  Annelies zegt:

  Zoals jij zegt: Ik zat vroeger vaak te wachten tot ik lange tijd achter elkaar kon lezen, maar eigenlijk is het veel efficiënter om een boek in het zicht te leggen en als je een paar minuten hebt te lezen ipv naar je telefoon te grijpen.


  Annelies
  Beantwoorden

 • 18 januari, 2024 om 16:33
  Lotte zegt:

  Leuke post! En goed punt om eerst naar je schermtijd te kijken… Ik heb geen social media meer op mijn telefoon en dat scheelt zó veel tijd 🙂 Ook heb ik het idee dat ik me nu wat makkelijker en langer kan concentreren op een boek (of film).


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: