Jongen verslindt heelal van Trent Dalton

jongen verslindt heelal cover

Spontaan reageerde ik op de winactie van uitgeverij Harper Collins. Ik werd uitgekozen en dat hield in dat ik buiten mijn comfortzone mocht gaan lezen, maar ik ben altijd in voor een nieuwe ervaring, dus hier gaan we!

‘Jongen verslindt heelal’ is geschreven down under. De Australische auteur Trent Dalton debuteerde met dit boek en won er al diverse prijzen mee en het ging meer dan 100.000 keer over de toonbank. De kaft en de titel maakten mij al nieuwsgierig, ik was dus erg benieuwd naar het verhaal zelf…

Het Australische rauwe randje

‘Jongen verslindt heelal’ speelt zich af op het rauwe randje van de Australische samenleving. De twaalfjarige Eli Bell is een complexe jongen met een verdwenen vader en een verslaafde moeder. Zijn stiefvader dealt in drugs en de ‘oppas’ heeft een crimineel verleden. Eli’s broertje August weigert te praten en communiceert voornamelijk met woorden die hij met zijn vinger in de lucht schrijft.

Drugs en criminaliteit is in Eli’s leven net zo normaal als de zon en regen. Eli denkt veel na over alles en heeft filosofische overpeinzingen en ziet elke kleur en elk detail. Hij droomt van een baan als misdaadjournalist. Hij correspondeert met gevangene Alex. Eli wil het liefst normaal leven, maar dat lukt hem steeds net niet. Hij komt in nare situaties terecht en verliest daarmee zelfs zijn wijsvinger. Toch klimt Eli (zeer) langzaam hoger op de ladder van de samenleving. Met pijn en moeite, dat wel.

Bloemrijke schrijfstijl

Trent Dalton beschrijft een paar jaar van het (tiener)leven van Eli Bell, naarmate het boek vordert, wordt Eli steeds ouder. Hij heeft een complex karakter en drukt zich vaak poëtisch uit. De schrijfstijl van Trent Dalton is dan ook bloemrijk en filosofisch. Zo staan er uitgebreide overpeinzingen in het verhaal over het fenomeen ‘tijd’. Doe iets met de tijd, voordat de tijd iets met jouw doet, is bijvoorbeeld een steeds terugkerend thema in het boek en in Eli’s leven.

Trent Dalton maakt vele zijweggetjes en daardoor leest het boek vrij langzaam. Het is dus een zogenaamd ‘slowreading’ boek. De zinnen zijn vrij lang en worden vaak aangevuld met bijzinnetjes. De mooie en poëtische zinnen kleuren het grauwe leven van Eli. En de schrijver laat dit terugkomen in het boek door te vertellen dat Eli altijd kleur en detail ziet.

De schrijver speelt graag met zijn eigen tekst en ideeën. Zo moet Eli een koptekst bedenken van drie woorden als hij een stageplek wil bemachtigen bij de krant. Alle hoofdstukken in dit boek bestaan uit drie woorden, maar Eli speelt ook vaak met deze ‘regel’ in zijn gedachtes.

Bijzonder verhaal

Het was een bijzonder verhaal om te lezen, een kijkje in een wereld die letterlijk en figuurlijk ver van mijn bed ligt. Ik vond het vooral mooi hoe Trent Dalton speelt met het thema ‘hoop’ en dit in kleine beetjes toe laat in Eli’s leven. Hoop doet leven. Hoop op een beter leven…

De schrijver gebruikt mooie metaforen om een grauwe en gevaarlijke wereld te beschrijven aan de wereld. In het begin is het boek nog wat taai en vond ik de verhaallijnen en alle namen nog wat te complex. Het duurde dus wel eventjes voordat ik er echt in zat. ‘Jongen verslindt heelal’ is een bloemrijke roman over een jongen die leeft op het rauwe randje van de Australische samenleving. Vooral een aanrader als je houdt van veel metaforen, lange zinnen en filosofische overpeinzingen!


1 reactie

  • 15 april, 2019 om 18:57
    Nicole zegt:

    Je maakt me nu wel nieuwsgierig! Heb dit boek op mijn wensenlijstje gezet

    Ikhartje(1) deze reactie

    Nicole Beantwoorden

Reageer op: Jongen verslindt heelal van Trent Dalton

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten