9 maart 2012

Judas van Helen Vreeswijk

judas cover

Om het maar meteen te zeggen: op het eind had ik de tranen in mijn ogen! Wat een ingrijpend verhaal heeft Helen Vreeswijk geschreven!

Judas is een young-adult thriller. Het gaat over het uit de hand lopen van pesten. De Vlaamse Nadia gaat met haar vader in Nederland wonen, nadat haar vader heeft besloten dat hij bij zijn nieuwe vriendin Desirée wil intrekken. Desirée heeft ook een zoon: Ron. Tussen Nadia en Ron loopt het niet lekker. Ron verdraaid vaak de waarheid en zorgt ervoor dat Nadia’s vader en zijn moeder twijfels krijgen over het gedrag van Nadia.

Op school loopt het al helemaal niet lekker. Nadia wordt gepest en gestalkt. Ze wordt er steeds moedelozer van en droomt zelfs over zelfmoord.

Judas laat zien dat pesten helemaal uit de hand kan lopen. Hoe machteloos je kunt staan als mensen om je heen je gevoel en gedrag verkeerd begrijpen, zoals Nadia’s vader, die denkt dat zijn dochter gewoon moeite heeft met aanpassen. Judas leest heel vlot en makkelijk, maar gaat toch diep in op de emoties van de personages.

Het mooie aan de boeken van Helen Vreeswijk vind ik de onderliggende boodschap die er altijd in verscholen ligt zonder dat er met een vinger wordt gewezen. Het is meer een advies. En ook een eyeopener voor veel jongeren, zo van: ook jij kan in deze situatie terechtkomen. Ik heb al een aantal boeken van deze schrijfster gelezen en ik ben dan wel geen jongere meer (ik klim al naar de 30), maar toch kan ik haar schrijfstijl waarderen! Judas vind ik ver uit de beste van al haar boeken!