22 april 2012

Kafka op het strand – Haruki Murakami

kafka op het strand cover

Een paar jaar terug (2009) las ik Kafka op het strand van Haruki Murakami. Een dikke pil en ik zag er als een berg tegenop. In die tijd was ik ook veel actief op Dizzie en een aantal leden waren lyrisch over dit boek.

Natuurlijk werd ik nieuwsgierig en kocht ik dit boek ook. Maar ik bleef het maar uitstellen om het daadwerkelijk te lezen. Vandaag leek het mij leuk om dit boek nog eens te bespreken op mijn blog. Kafka op het strand… de titel klinkt luchtig, de kaft ziet er strak uit en het leest vlot door.

Waar Kafka op het strand over gaat is niet in drie regels uit te leggen. Het verhaal springt van de hak op de tak en soms vraag je jezelf af waarom de schrijver bepaalde wendingen doorvoert. Maar op het einde komt alles bij elkaar. Het is een boek wat je zou moeten lezen als je een weekje vakantie hebt.

Het is namelijk geen verhaal waar je weken over moet doen. Ik las het in 5 dagen uit. Ik probeerde elke dag minstens 100 bladzijdes te lezen. Omdat ik van mezelf wist dat ik gegarandeerd in een leesdip zou raken als ik er weken over zou doen en het verhaal is vrij ‘druk’ dus elke dag veel lezen om het verhaal bij te houden is wel aan te raden. Er waren vaak momenten dat ik er als een berg tegenop zag om het boek weer op te pakken. Vaak weet je niet waar Murakami naartoe wil met zijn kleurrijke verhaal. Hij verweeft moeiteloos fictie met surrealisme en hij heeft een bijzondere mooie schrijfstijl.

Kafka op het strand gaat over twee bijzondere personages. De eerste is Kafka Tamura. Hij loopt weg van huis en komt terecht in een soort mythische ontdekkingsreis. De andere hoofdpersoon is Nakata. Hij is nooit echt hersteld van een jeugdtrauma. Nakata zegt van zichzelf dat hij dom is, maar hij doet zulke wijze uitspraken dat je als lezer al snel merkt dat Nakata wel degelijk weet waar hij over praat. Nakata is ook dol op katten en hij zoekt vaak naar weggelopen katten.

Het boek heeft veel zijpaden en veel bijpersonages. Er gebeuren ook uiteenlopende dingen in het verhaal. Zo bezoekt Kafka een bijzondere bibliotheek, met een hele bijzondere bibliothecaresse. Er is een magisch woud met een sluitsteen en als je daar doorheen loopt lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Er vallen vissen uit de lucht en Nakata praat met katten. Kafka op het strand is groot literair avontuur. Een boek wat je gelezen moet hebben. Een boek wat je zult haten, maar ook zult liefhebben.

Ik was blij toen ik het eindelijk uit had. Maar toch bleef het nog door mijn hoofd spoken. Ik had 5 dagen doorgebracht met Kafka en Nakata, maar pas na die 5 dagen kon ik terugkijken op het volledige verhaal. Toen pas vielen alles stukjes op hun plaats en begreep ik dit chaotische verhaal.

4 reacties

 • 23 april, 2012 om 08:01
  Anonymous zegt:

  ik heb er alleen maar van gehouden, meestal in januari lees ik murakami,na de drukke nov/decmaand in de boekhandel .Dan ben ik echt helemaal vd wereld en zit alleen in mijn verhaal en werk ik tussendoor ;)heel bizar en vervreemdend!
  heerlijk jouw besprekingen telkens ,dit had ik niet na kunnen vertellen!1 Ik heb t even opgezocht maar ik heb t dan ook in 2008 gelezen en in 2010 windup bird chronicle in 1 week (In t engels,dus dat zegt wel wat)
  groetjes hilly


  Anonymous
  Beantwoorden

 • 23 april, 2012 om 08:04
  Anonymous zegt:

  ik lees bij kafka on the shore,alleen de korte aantekening”heerlijk boek,om t hoofdstuk komt 1 vd personages aan bod,vol vaart geschreven,grappig, ontroerend en RAAR!”,hahahah,……dus niet aan een samenvatting gewaagd blijkbaar
  hilly


  Anonymous
  Beantwoorden

 • 23 april, 2012 om 19:50
  Theetante zegt:

  Ik heb nog maar één boek van Murakami gelezen, namelijk “de opwindvogelkronieken” en ik vond dat echt ontzettend langdradig: de hoofdpersoon kwam letterlijk geen stap vooruit. Uiteindelijk heb ik het dan maar opgegeven, helemaal niets voor mij. Vandaar mijn vraag: is dit boek vergelijkbaar met die andere dikke pil, of moet ik Murakami toch nog eens proberen?


  Theetante
  Beantwoorden

 • 24 april, 2012 om 16:54
  Leesdame zegt:

  Goeie vraag. Ik heb de Opwindvogelkronieken nooit gelezen. Maar ik weet wel dat Kafka ook dezelfde surrealistische stijl heeft als de Opwindvogelkronieken.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: