Kafka op het strand – Haruki Murakami

kafka op het strand coverEen paar jaar terug (2009) las ik Kafka op het strand van Haruki Murakami. Een dikke pil en ik zag er als een berg tegenop. In die tijd was ik ook veel actief op Dizzie en een aantal leden waren lyrisch over dit boek.

Natuurlijk werd ik nieuwsgierig en kocht ik dit boek ook. Maar ik bleef het maar uitstellen om het daadwerkelijk te lezen. Vandaag leek het mij leuk om dit boek nog eens te bespreken op mijn blog. Kafka op het strand… de titel klinkt luchtig, de kaft ziet er strak uit en het leest vlot door.

Waar Kafka op het strand over gaat is niet in drie regels uit te leggen. Het verhaal springt van de hak op de tak en soms vraag je jezelf af waarom de schrijver bepaalde wendingen doorvoert. Maar op het einde komt alles bij elkaar. Het is een boek wat je zou moeten lezen als je een weekje vakantie hebt.

Het is namelijk geen verhaal waar je weken over moet doen. Ik las het in 5 dagen uit. Ik probeerde elke dag minstens 100 bladzijdes te lezen. Omdat ik van mezelf wist dat ik gegarandeerd in een leesdip zou raken als ik er weken over zou doen en het verhaal is vrij ‘druk’ dus elke dag veel lezen om het verhaal bij te houden is wel aan te raden. Er waren vaak momenten dat ik er als een berg tegenop zag om het boek weer op te pakken. Vaak weet je niet waar Murakami naartoe wil met zijn kleurrijke verhaal. Hij verweeft moeiteloos fictie met surrealisme en hij heeft een bijzondere mooie schrijfstijl.

Kafka op het strand gaat over twee bijzondere personages. De eerste is Kafka Tamura. Hij loopt weg van huis en komt terecht in een soort mythische ontdekkingsreis. De andere hoofdpersoon is Nakata. Hij is nooit echt hersteld van een jeugdtrauma. Nakata zegt van zichzelf dat hij dom is, maar hij doet zulke wijze uitspraken dat je als lezer al snel merkt dat Nakata wel degelijk weet waar hij over praat. Nakata is ook dol op katten en hij zoekt vaak naar weggelopen katten.

Het boek heeft veel zijpaden en veel bijpersonages. Er gebeuren ook uiteenlopende dingen in het verhaal. Zo bezoekt Kafka een bijzondere bibliotheek, met een hele bijzondere bibliothecaresse. Er is een magisch woud met een sluitsteen en als je daar doorheen loopt lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Er vallen vissen uit de lucht en Nakata praat met katten. Kafka op het strand is groot literair avontuur. Een boek wat je gelezen moet hebben. Een boek wat je zult haten, maar ook zult liefhebben.

Ik was blij toen ik het eindelijk uit had. Maar toch bleef het nog door mijn hoofd spoken. Ik had 5 dagen doorgebracht met Kafka en Nakata, maar pas na die 5 dagen kon ik terugkijken op het volledige verhaal. Toen pas vielen alles stukjes op hun plaats en begreep ik dit chaotische verhaal.


4 reacties

 • 23 april, 2012 om 08:01
  Anonymous zegt:

  ik heb er alleen maar van gehouden, meestal in januari lees ik murakami,na de drukke nov/decmaand in de boekhandel .Dan ben ik echt helemaal vd wereld en zit alleen in mijn verhaal en werk ik tussendoor ;)heel bizar en vervreemdend!
  heerlijk jouw besprekingen telkens ,dit had ik niet na kunnen vertellen!1 Ik heb t even opgezocht maar ik heb t dan ook in 2008 gelezen en in 2010 windup bird chronicle in 1 week (In t engels,dus dat zegt wel wat)
  groetjes hilly

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anonymous Beantwoorden

 • 23 april, 2012 om 08:04
  Anonymous zegt:

  ik lees bij kafka on the shore,alleen de korte aantekening”heerlijk boek,om t hoofdstuk komt 1 vd personages aan bod,vol vaart geschreven,grappig, ontroerend en RAAR!”,hahahah,……dus niet aan een samenvatting gewaagd blijkbaar
  hilly

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anonymous Beantwoorden

 • 23 april, 2012 om 19:50
  Theetante zegt:

  Ik heb nog maar één boek van Murakami gelezen, namelijk “de opwindvogelkronieken” en ik vond dat echt ontzettend langdradig: de hoofdpersoon kwam letterlijk geen stap vooruit. Uiteindelijk heb ik het dan maar opgegeven, helemaal niets voor mij. Vandaar mijn vraag: is dit boek vergelijkbaar met die andere dikke pil, of moet ik Murakami toch nog eens proberen?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Theetante Beantwoorden

 • 24 april, 2012 om 16:54
  Leesdame zegt:

  Goeie vraag. Ik heb de Opwindvogelkronieken nooit gelezen. Maar ik weet wel dat Kafka ook dezelfde surrealistische stijl heeft als de Opwindvogelkronieken.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Kafka op het strand – Haruki Murakami

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten