26 april 2012

Twee kinderboeken

tasjesdief cover

Madelief deel 1: met de poppen gooien van Guus Kuijer
Een lief en gemoedelijk boekje met korte verhalen over Madelief en haar twee beste vrienden Roos en Jan-Willem. Madelief woont alleen met haar moeder aan rand van een stad vlakbij een bouwterrein. In de korte verhalen wordt daar vaak naartoe verwezen.

De verhaaltjes zijn simpel en kort en zijn grappig. Voor kinderen is het een makkelijk boekje om zelf te lezen, maar het is ook een fijn boekje om voor te lezen. De verhalen zijn precies lang genoeg voor het slapengaan.

De tasjesdief van Mieke van Hooft
Dit boek is wat serieuzer van toon en meer voor de wat oudere kinderen om zelf te lezen. Het gaat over Alex. Hij heeft een makkelijk en leuk leven en gaat vaak op bezoek bij Roos. Zo noemt hij zijn oma. Maar op een dag wordt zijn oma overvallen door twee jongens. Zijn oma wil absoluut niet dat Alex het thuis vertelt. Alex gaat daar mee akkoord.

De twee overvallers zijn broers van elkaar: Lucas en Evert. Evert kent Alex en hij is bang dat Alex hun zal verraden. Evert en Lucas volgen en bedreigen Alex en dwingen hem om tasjes te stelen van oude vrouwen. Alex is bang en hij wil niet, maar hij heeft geen keus. Tegen zijn ouders kan hij niks zeggen, want hij mocht van Roos ook niks over de overval vertellen. Langzaam komt Alex helemaal klem te zitten.

Dit boek is ook verfilmd en de verfilming vond ik net wat sterker dan het boek.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: