18 april 2012

The help (boekverfilming Keukenmeidenroman)

the help film

Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett, met stip op 1: de meest foute vertaalde titel ooit. Echt, die titel doet het boek geen eer aan. Mensen keken mij altijd maar raar aan als ik zei dat ik bezig was in Een keukenmeidenroman.

‘Een keukenmeidenroman, hihi, een damesromannetje?’ werd er dan gegiecheld. Nee dus. Een keukenmeidenroman is een indrukwekkend, serieus én aangrijpend verhaal! Na een tijdje zei ik dan ook: ‘Ik lees The help, maar dan in het Nederlands’… Foute zet van de uitgeverij, ik blijf er bij! Ook de kaft van dit boek sloeg finaal de plank mis.

Maar goed. Er is dus ook een boekverfilming en die heb ik afgelopen weekend eindelijk gezien. Een hele mooie en aangrijpende boekverfilming. Het gaat over de duidelijke verschillen tussen blanke en zwarte vrouwen in de staat Mississippi.

Aibileen en Minny werken al jaren als hulp, ze zorgen voor de kinderen van de vrouw des huizes en lossen alle huishoudelijke problemen op. Maar ze worden respectloos behandeld. Als Skeeter hoort dat Hilly zelfs een aparte wc wil laten bouwen voor Aibileen is voor Skeeter de maat vol: ze wil een boek gaan schrijven waarin het lot van deze vrouwen aan het licht komt. In het geheim praat ze met Aibileen en Minny. In het begin zijn deze dames nog sceptische en angstig, maar al gauw komen de aangrijpende verhalen naar boven en Skeeter schrijft een boek waardoor het gehele stadje compleet op z’n kop staat.

The help is een indrukwekkend verhaal, met een lach en een traan. Het ene moment kijk je met een glimlach en dan is er een moment dat je toch weer even moet slikken. Een film die de nodige emoties weet op te roepen en die ook stemt tot nadenken. Ik vind dat The help het boek trouw is gebleven en het is echt de moeite waard om deze film te kijken. En last but not least: de actrices spelen zeer goed in deze film!