Kalfsvlies van Marieke Lucas Rijneveld

kalfsvliesMarieke Lucas Rijneveld kennen we van ‘De avond is ongemak’, maar ze debuteerde met de dichtbundel: ‘Kalfsvlies’. Deze bundel werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs. Nieuwsgierig koos ik dit boek uit op Kobo Plus.

In deze bundel is het duidelijk dat Marieke opgroeide in een boerengezin. Haar poëzieteksten gaan vaak over het boerenleven, maar daarnaast ook over de drukte in de wereld en alledaagse taferelen. Soms wrang, soms filosofisch, soms vergezocht en ietwat ingewikkeld.

Nadenken 
Soms lijkt het een luchtige tekst, maar sijpelt de bittere tekst tussen de regels uit. De teksten zijn in het begin lastig om te lezen. Soms dwaalt Marieke zelf tussen de regels en lijkt ze de weg kwijt te zijn in haar eigen tekst. Steeds opnieuw lezend kom je er dan achter dat ze wél weet waar ze naartoe werkt in haar gedichten.

De zinnen zijn lang en soms lastig te interpreteren. Daarom raad ik ook aan om het een paar keer over te lezen en te overdenken. Dat is ook iets wat de schrijfster aanmoedigt: denken. Nadenken over wat er staat, hoe je het voelt en interpreteert en hoe je het kunt verweven met je eigen gevoel. Als het kwartje valt, zie je de herkenbaarheid. Maar op den duur wordt dat denken en interpreteren ook een beetje vermoeiend.

Somber
Na het lezen van ‘Kalfsvlies’ voel ik me ietwat somber. Sommige poëtische teksten hebben een te wrange en/of sombere lading. Tegelijkertijd is deze bundel ook sprankelend en origineel. ‘Kalfsvlies’ is niet het gemakkelijkste boek, na elke tekst moet je even de woorden laten bezinken, maar het is wel een boek waar je veel uit kunt halen.

Ik ben onder de indruk van het poëtisch talent van Marieke Lucas Rijneveld, maar ben stiekem ook opgelucht dat de bundel uit is. Dubbel gevoel dus!


4 reacties

 • 10 september, 2018 om 13:00
  Marcia zegt:

  Persoonlijk vond ik ‘de avond is ongemak’ enorm tegenvallen, dus ik zal me niet snel aan haar dichtbundel wagen. Wel interessant dat ook hier het boerenleven terugkomt als thema.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marcia Beantwoorden

  • 10 september, 2018 om 19:45
   Leesdame zegt:

   Naast haar schrijfwerk werkt Marieke ook op een melkveebedrijf, dus ik denk dat dit altijd wel terugkomt in haar werk, omdat het haar thuiswereld is. Van kinds af aan. Tja, haar stijl is iets waar je van houdt, of niet… Ik zweef er een beetje tussenin. Ik vind haar werk niet slecht, ze raakt wel iets bij me, maar tegelijkertijd vind ik haar stijl vermoeiend en ongemakkelijk.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 10 september, 2018 om 20:10
  Lalagè zegt:

  Een bespreking van poëzie heb ik nog niet eerder bij je gezien of heb ik dan iets gemist? Mooi dat je er de tijd voor hebt genomen om deze gedichten te lezen. Ik vind de zinnen te lang en heb er dan niet het geduld voor…

  Ikhartje(0) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 10 september, 2018 om 20:31
   Leesdame zegt:

   Dan heb je waarschijnlijk wat gemist, als je hiernaast in het menu op genres klikt en dan op poëzie, dan zie je meerdere besprekingen van poëziebundels 😉 Ik heb zelfs ooit een project gedaan waarbij ‘één gedicht per dag’ las uit de bundel ‘Ik herhaal je’ van Ingrid Jonker 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Kalfsvlies van Marieke Lucas Rijneveld

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten