10 september 2018

Kalfsvlies van Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld kennen we van ‘De avond is ongemak’, maar hij debuteerde met de dichtbundel: ‘Kalfsvlies’. Deze bundel werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs. Nieuwsgierig koos ik dit boek uit op Kobo Plus.

In deze bundel is het duidelijk dat Marieke opgroeide in een boerengezin. Zijn poëzieteksten gaan vaak over het boerenleven, maar daarnaast ook over de drukte in de wereld en alledaagse taferelen. Soms wrang, soms filosofisch, soms vergezocht en ietwat ingewikkeld.

Nadenken

Soms lijkt het een luchtige tekst, maar sijpelt de bittere tekst tussen de regels uit. De teksten zijn in het begin lastig om te lezen. Soms dwaalt de auteur zelf tussen de regels en lijkt hij de weg kwijt te zijn in zijn eigen tekst. Steeds opnieuw lezend kom je er dan achter dat hij wél weet waar hij naartoe werkt in zijn gedichten.

De zinnen zijn lang en soms lastig te interpreteren. Daarom raad ik ook aan om het een paar keer over te lezen en te overdenken. Dat is ook iets wat de schrijver aanmoedigt: denken. Nadenken over wat er staat, hoe je het voelt en interpreteert en hoe je het kunt verweven met je eigen gevoel. Als het kwartje valt, zie je de herkenbaarheid. Maar op den duur wordt dat denken en interpreteren ook een beetje vermoeiend.

Somber

Na het lezen van ‘Kalfsvlies’ voel ik me ietwat somber. Sommige poëtische teksten hebben een te wrange en/of sombere lading. Tegelijkertijd is deze bundel ook sprankelend en origineel. ‘Kalfsvlies’ is niet het gemakkelijkste boek, na elke tekst moet je even de woorden laten bezinken, maar het is wel een boek waar je veel uit kunt halen.

Ik ben onder de indruk van het poëtisch talent van Marieke Lucas Rijneveld, maar ben stiekem ook opgelucht dat de bundel uit is. Dubbel gevoel dus!

4 reacties

 • 10 september, 2018 om 13:00
  Marcia zegt:

  Persoonlijk vond ik ‘de avond is ongemak’ enorm tegenvallen, dus ik zal me niet snel aan haar dichtbundel wagen. Wel interessant dat ook hier het boerenleven terugkomt als thema.


  Marcia
  Beantwoorden

  • 10 september, 2018 om 19:45
   Leesdame zegt:

   Naast haar schrijfwerk werkt Marieke ook op een melkveebedrijf, dus ik denk dat dit altijd wel terugkomt in haar werk, omdat het haar thuiswereld is. Van kinds af aan. Tja, haar stijl is iets waar je van houdt, of niet… Ik zweef er een beetje tussenin. Ik vind haar werk niet slecht, ze raakt wel iets bij me, maar tegelijkertijd vind ik haar stijl vermoeiend en ongemakkelijk.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 10 september, 2018 om 20:10
  Lalagè zegt:

  Een bespreking van poëzie heb ik nog niet eerder bij je gezien of heb ik dan iets gemist? Mooi dat je er de tijd voor hebt genomen om deze gedichten te lezen. Ik vind de zinnen te lang en heb er dan niet het geduld voor…


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 10 september, 2018 om 20:31
   Leesdame zegt:

   Dan heb je waarschijnlijk wat gemist, als je hiernaast in het menu op genres klikt en dan op poëzie, dan zie je meerdere besprekingen van poëziebundels 😉 Ik heb zelfs ooit een project gedaan waarbij ‘één gedicht per dag’ las uit de bundel ‘Ik herhaal je’ van Ingrid Jonker 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: