5 augustus 2011

Keetje Tippel van Neel Doff

keetje tippel cover

Vandaag las ik Keetje Tippel. Je kent misschien de film nog wel…  Dit boek is geschreven door Neel Doff en zij was van oorsprong Nederlandse, maar ze schreef in het Frans! Voor die tijd (jaren ’20) schreef ze toch wel een moderne roman.

Keetje groeit op in een groot gezin. Ze wonen in arme Amsterdamse volkswijken en verhuizen regelmatig. Zo woont Keetje bijvoorbeeld in een kelder, die om de haverklap volloopt met water. Het gezin is erg arm en Keetje gaat al op jonge leeftijd werken als loopmeisje bij een apotheek en later bij een hoedenmaker.

De fooien staat ze af aan haar moeder. Later wordt ze door haar moeder gedwongen tot prostitutie en ook dat geld moet ze afstaan. Keetje ontvlucht de thuissituatie nadat ze Eitel heeft leren kennen, dankzij hem kan ze gaan werken aan een zelfstandig leven.

Je kan merken aan de schrijfstijl dat het boek al bijna een eeuw oud is en dat geeft toch wel de juiste sfeer aan dit verhaal. Het boek verschilt wel op een aantal vlakken met verfilming, de wasserij bijvoorbeeld, die kom je niet tegen in het boek.

Er staan oud-hollandse woorden in het verhaal, zoals ‘hij wies zichzelf’ en ‘ik gaf haar een paar centiem’… Ook zie je de duidelijk verschillen in de Amsterdamse volksbuurten en de wijken van stand. Al met al vond ik het een boeiende en interessante roman!

3 reacties

 • 6 augustus, 2011 om 15:42
  Leesdame

  Ik wil nog even toevoegen dat ik het boek mooier vond dan de verfilming. Zoals bijna altijd het geval is: Boek versus Film • 6 augustus, 2011 om 15:43
  Anonymous

  Goeie recensie meis! Mooi om te lezen hoe zo’n oud boek toch nog gelezen en ook gewaardeerd wordt! Ik krijg gewoon zin om hem ook te gaan lezen.
  Dikke kus, Roxyfloxsy 😉 • 6 augustus, 2011 om 15:45
  Leesdame


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: