12 december 2021

Kerst op afstand van Claudia Vanzegbroeck

Ik kwam deze novelle tegen van Claudia Vanzegbroeck. Opvallend detail: de coronatijd van december 2020 staat centraal in dit kerstverhaal.

Chloë voelt zich erg eenzaam in december. Vanwege de corona-maatregelen mag ze haar ouders niet opzoeken en ze heeft net gehoord dat alle niet essentiële winkels dicht gaan. Chloë speurt op een website van een asiel naar een nieuw huisgenootje. De hondenogen van Miele stelen haar hart. Ze besluit op dat moment dat ze voor Miele kiest.

Lieve Miele

In het asiel heeft Chloë het al snel moeilijk. Al die lieve en wanhopige oogjes op haar gericht, het raakt haar en vooral in deze eenzame periode. Als ze Miele vindt is ze voor 100% overtuigt: hij gaat mee. Miele is tien jaar oud en blijkt een hoop medische problemen te hebben. Maar dat maakt Chloë niks uit, ze gaat met Miele naar de dierenarts en koopt de beste brokjes voor hem.

Thuis is het tijd om het huis aan te kleden voor kerst. Ineens is deze decembermaand vol corona-maatregelen niet meer zo sober en eenzaam. Als ze later met Miele gaat wandelen komt ze Michael tegen. Michael werkt als vrijwilliger bij het asiel waar Miele vandaan komt. En hij heeft net zulke mooie ogen…

Zeer kort verhaal

Het verhaal heeft op mijn e-reader 25 pagina’s, je bent er zo doorheen. Claudia Vanzegbroeck schrijft boeiend, al zijn de eerste pagina’s iets te beschrijvend. Ergens had ik er wel wat moeite mee dat de auteur steeds (krampachtig) de nadruk legde op de corona-maatregelen, zoals de mondkapjes, het testen en het afstand houden.

Ergens begrijpelijk omdat dit verhaal juist in die periode afspeelt, maar aan de andere kant drukt het ook een negatieve stempel op een feelgood-verhaal. en het verhaal is al zeer kort. Uiteindelijk eindigt het verhaal wel leuk en uiteraard ook een tikkeltje voorspelbaar.

Prima verhaal voor tussendoor, als je ergens zit te wachten of net voor het slapengaan. Gaat prima in één leessessie!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: