8 december 2022

Kerstgeluk van Saskia M.N. Oudshoorn

Vandaag een bomvolle kerstnovelle van Saskia M.N. Oudshoorn. ‘Kerstgeluk’ is een spin-off van de ‘Gelukserie’.

Sjoerd en Laurens runnen nog steeds met veel succes hun restaurant en brengen alles in gereedheid voor de feestdagen. Ze willen graag het jaar afsluiten met kerstdiners. Jacob Nienhuis oppert het idee om een kerstmarkt te organiseren in de straat en iedereen stemt toe. Een kerstmarkt inclusief diner en ook nog een taartenbakwedstrijd. Ondertussen wil François zijn vriendin Chloe ten huwelijk vragen op de kerstmarkt. Genoeg drukte en chaos in december dus! En dan horen ze ook nog eens dat er een restaurantcriticus komt eten…

Er staat veel te gebeuren in Merwedam

Allereerst wordt ons geheugen opgefrist door de auteur, van alle voorgaande delen krijgen we een uitgebreide beschrijving zodat iedereen weer weet wie wie is en wat er ooit gebeurd is met de personages. Vrijwel alle bekende personages doen mee, ook Liv en Kate. En vrijwel alle personages hebben een belangrijke rol in dit verhaal. Langzaam komt kerst dichterbij, maar er is nog veel werk te verrichten. Sjoerd en Laurens zijn erg zenuwachtig, ze willen dat alles goed met de kerstdiners en willen liever dat iemand hen in de weg loopt in de keuken. Helaas is dat hetgeen wat François wel doet met alle gevolgen van dien: hij raakt de kostbare verlovingsring kwijt.

Ondertussen lees je ook over de twijfels van Chloe, ze is niet helemaal happy dat de ouders van François ook naar Merwedam komen. Het botert niet echt tussen haar en zijn moeder. François zit echter vol over zijn aanzoek en wil het spectaculair aanpakken. Liv en Kate hebben zo hun eigen geheimpjes. Als lezer vlieg je dan ook door dit boek heen, want je wil weten hoe alles afloopt.

Lekker herkenbaar kerstverhaal

‘Kerstgeluk’ leest lekker vlot en zit vol herkenbare verhaallijnen. Er gebeurde inderdaad wel erg veel in deze novelle, maar het wordt allemaal goed afgewerkt en niets voelt gehaast. Er zijn verschillende verhaallijnen, de een gevoelig, de ander romantisch en her en der vult de humor alles aan. Persoonlijk vond ik de verhaallijn van François en Chloe het mooist, ook omdat ik erg nieuwsgierig was hoe het aanzoek uit zou gaan pakken.

Alle elementen voor een leuk kerstverhaal zitten in de novelle. Op het eind komt alle verhaallijnen bij elkaar en uiteraard laat Saskia M.N. Oudshoorn voor de hongerige lezer een aantal lekkere recepten uit het boek achter.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: