27 november 2012

Klem van Mel Wallis de Vries

klem cover

Soms vind ik ya-thrillers spannender dan de ‘normale’ thrillers. Klem van Mel Wallis de Vries is heel spannend! Het is een echte whodunit en tot het laatst blijft het spannend wie nou eigenlijk de dader is. Het is bijna een soort Baantjer-achtig verhaal voor jongeren. Ik heb dit boek in één dag uitgelezen. Dat alleen al is geweldig!

Klem gaat over een schoolklas die op excursie gaat naar Vlieland. Op Vlieland wordt de volgende ochtend een klasgenoot dood aangetroffen in de verlaten vogelhut op het eiland. Bijna iedereen lijkt wel een verband te hebben met haar dood.

Het boek begint gelijk spannend, waardoor je al niet meer wil stoppen. Dat komt ook door de leuke opzet van het boek. De hoofdstukken zijn kort en elke keer lezen we vanuit een ander perspectief. Bijna elke leerling uit de klas komt aan het woord in dit verhaal en ook de leerkrachten en de politie vertellen in een hoofdstuk hun kant. Daardoor wordt dit boek een hele puzzel en lijkt iedereen wel verdacht te zijn.

De hoofdpersonen zijn verschillende karakters. Er zijn druktemakers, de populaire kliek, stille meisjes. En niet alleen bij de leerlingen. Ook de leerkrachten hebben zo ieder hun eigen verhaal en problemen. De lerares biologie is bijvoorbeeld niet echt geliefd bij de leerlingen en haar collega’s Ze vertelt in haar hoofdstuk dat ze vroeger zo gehoopt had dat ze leerlingen kon betoveren met haar lessen biologie, maar dat ze helaas met geen enkele leerling een speciale band heeft. Dat geeft dan toch weer een ander beeld van haar.

Klem heb ik in één dag uitgelezen. ’s Middags bijna driekwart, ’s avonds het laatste stukje. Ik was veel te nieuwsgierig naar de dader en vooral naar het motief. De ontknoping was erg verrassend, want ik had andere namen in mijn gedachten. En ja, dat vind ik bij een thriller heerlijk! Verder vond ik het ook prettig dat Mel alles mooi afgewerkt heeft. Alle vragen waar je nog mee zit krijgen vroeg of laat een antwoord.

Klem is erg goed en is een echte pageturner!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: