26 november 2012

Vinexvrouwen van Naima El Bezaz

vinexvrouwen cover

Vinexwijken zijn uit de grond gestampte nieuwbouwwijken, waar iedereen veel te dicht op elkaar woont.

Naima woont al tien jaar in zo’n vinexwijk. Als enige Marokkaanse vrouw in de wijk kijkt ze tegen Hollandse gewoontes aan. Ze maakt van alles mee: een verjaardagsfeestje bij de buren, luidruchtige buren, buren die ertegenop zien dat er Poolse mensen in de straat komen wonen en een zwerver die ook plotseling opduikt in de wijk. Naima vormt over dit alles haar eigen mening en schrijft erover in deze bundel.

Je vliegt echt door dit boek heen en het is vermakelijke geschreven. De droge humor van Naima moet je wel liggen. Ze heeft ook een aardige zelfspot en een eigen kijk op de multi-culturele samenleving, maar ik heb ook wel de indruk dat sommige anekdotes flink zijn uitvergroot om het boeiend te houden.

Toch begrijp ik ook wel het commentaar wat Naima heeft gekregen van haar buurtbewoners na de publicatie van Vinexvrouwen… Het is niet altijd fraai wat er wordt beschreven, maar aan de andere kant: Naima is over haar eigen tekortkomingen ook heel eerlijk in dit boek.

Ik vraag me wel af hoe ik het zo vinden als ik een bijpersonage zou zijn als een buurtbewoner over onze wijk een boek zou schrijven. Het ligt eraan wie dat zou schrijven natuurlijk en wat er beschreven wordt, misschien dat ik er heel erg om kan lachen, misschien dat ik boos zou zijn. Ik weet het niet. Maar Vinexvrouwen is een erg leuk boek om tussendoor te lezen, dat zeker!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: