24 februari 2023

Kwaad bloed van Tine Bergen

kwaad bloed cover

‘Kwaad bloed’ is een psychologische thriller van de Vlaamse Tine Bergen. Bijzonder detail: de gehele thriller speelt zich grotendeels af in een afgesloten ruimte in een studentenhuis.

Op een donderdagavond zitten in Leuven zeven studenten opgesloten in hun gezamenlijke keuken. Zes leven, de zevende is dood en dat is Vince. Serge neemt de leiding. Iedereen mag pas weg als de moordenaar zichzelf bekend maakt. Alle studenten blijken zo hun eigen geheimen te hebben en de sfeer wordt steeds grimmiger.

Wie heeft het gedaan?

Al snel blijkt dat het geen ongeluk was. Vince was een bijzonder persoon. Hij had pica, dat wil zeggen dat hij alles opat wat hij tegenkwam, ook hard plastic en papier. Serge was zijn beste vriend en hij voelt zich verantwoordelijk om de zaak op te lossen. Dat is niet zo simpel als het lijkt, want de ene roddel is nog erger dan de ander en beschuldigingen gaan als zoete broodjes over de tafel. De nacht duurt lang en ze kunnen de gezamenlijke keuken niet uit. Dit geeft het verhaal een onderhuidse en benauwde laag spanning.

De hoofdstukken zijn kort en bij elk hoofdstuk wisselt het perspectief. Het duurt eventjes voordat je de achtergrond van elke student kent, maar daarna is het goed te volgen. De eerste helft leest erg vlot en als lezer werd ik nieuwsgierig naar wat er werkelijk was gebeurd.

Een trage tweede helft

Af en toe krijg je een blik in het verleden van de studenten. Drugs, geld, liefde, bedrog, alles passeert de revue. Het is een kat- en muisspel onder de studenten. De een iets sympathieker dan de ander. Na de vlotte eerste helft vond ik de tweede helft traag lezen, ik merkte dat ik ongeduldig begon te worden en de situatie werd steeds gecompliceerder. Daartegenover stond dan wel een goed uitgesponnen einde met een verrassende twist die ik niet had verwacht!

Iedereen is verdacht en iedereen gedraagt zich verdacht in deze thriller, het is voor de whodunnit-liefhebber zeker een aanrader!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: