27 februari 2023

Niet mijn droom van Eva Nagelkerke

niet mijn droom cover

Wie zin heeft in een avontuurlijke thriller die zich afspeelt midden op zee zit met deze thriller goed! ‘Niet mijn droom’ is het nieuwste boek van de zusjes Nagelkerke!

Kim en haar man Rutger gaan met hun dochter Peru een half jaar zeilen in de Caraïbische zee. Dat lijkt romantisch, maar valt in de praktijk toch tegen. Dagenlang op elkaars lip wekt ruzie en irritatie op. Maar op een nacht gebeurt er iets ergs, iets wat alle levens op het spel zet…

Het begint rustig

Op de proloog na begint deze thriller vrij rustig. Alsof je een schurende roman leest over een getrouwd stel en hun dochter op een zeilschip. Al meteen kreeg ik een grote hekel aan Rutger. Hij is narcistisch, bot en neerbuigend. De manier hoe hij tegen Peru praat geeft me kriebels, maar ook hoe hij omgaat met Kim vind ik niet altijd respectvol. Aan wal is hij echter wel geduldig en probeert hij een lieve vader te zijn. Kim is een lieve moeder en houdt rekening met de gevoelens van Peru. Peru is acht jaar en erg wereldwijs, maar soms ook wat opstandig, wat begrijpelijk is, want ook voor haar duren de dagen lang op zee.

Daarnaast lees je over Rosalía, ze woont in een armoedige wijk in Nicaragua. Ze is zwanger van haar vierde kindje. Haar man Raúl is erg zorgzaam en houdt veel van Rosalía en zijn kinderen. De dokter heeft gezegd dat ze veel rust moet nemen. Raúl moet echter voor zijn werk weg, dus is Rosalía alleen samen met een beveiliger die zich respectloos gedraagt. Rosalía en Raúl dromen van een mooi en rustig leven in Miami.

Avontuurlijk en zenuwslopend

‘Niet mijn droom’ wordt na het rustige begin een zenuwslopende thriller die zich grotendeels afspeelt midden op zee. Overal water, hongerige haaien, letterlijk geen kant op kunnen en aangewezen zijn op elkaars hulp en verstand. Dat is lastig als het dreigende gevaar letterlijk aanwezig is op je schip. In Nicaragua heeft Rosalía het ook benauwd, zij zit thuis en de sfeer is intimiderend. Lang blijft het een raadsel wat deze twee verhaallijnen met elkaar te maken hebben, maar in de tweede helft valt het kwartje.

Ik vond het verhaal heel avontuurlijk en soms zelfs een beetje claustrofobisch. Zo vond ik het ook interessant om te lezen over het leven van Rosalía. Wij kunnen hier gewoon naar een verloskundigenpraktijk, maar in Nicaragua gaat dat allemaal niet zo makkelijk. Maar op andere vlakken is haar karakter weer heel herkenbaar. Ze heeft dromen, ze is zorgzaam en ze wil het beste voor haar gezin.

Twee zussen

Alexandra en Victoria Nagelkerke schrijven samen onder de naam Eva Nagelkerke. Ik noem ze altijd “de zusjes Nagelkerke”. Je merkt nergens dat er twee mensen aan één verhaal gewerkt hebben, alles loopt vloeiend in elkaar over. Ze hebben een unieke eigen stijl waar ik oprecht fan van ben! De hoofdstukken zijn niet te lang en af en toe wisselt het perspectief. Er wordt goed aangegeven waar je bent in het verhaal en alles is goed te volgen.

Uiteindelijk wordt deze thriller afgesloten met een schrijnend addertje onder het gras. Net als bij de vorige thrillers van de zusjes Nagelkerke zat ik weer even stil voor me uit te staren na het lezen van de laatste pagina’s. Ik kijk weer uit naar hun volgende boek!