16 september 2020

Leiderschap van Wendy van Mieghem

In dit boek van Wendy van Mieghem wordt het thema “Leiderschap” uitgebreid besproken en uitgelegd. Want leiderschap kun je ontwikkelen, alleen gaat dat niet zonder slag of stoot. Eerst legt Wendy van Mieghem uit dat er een onder- en bovenstroom is. Door leiderschap te ontwikkelen kun je processen veranderen in je leven.

Maar leiderschap zal ook conflicten met zich meebrengen en je emotionele bagage kan een ballast zijn. Stap voor stap legt Wendy van Mieghem uit hoe je dit aanpakt en welke vormen van leiderschap bestaan en hoe je welke vorm zo goed mogelijk ontwikkelt.

Toegankelijk & pittig tegelijk

De uitleg is toegankelijk voor lezers die thuis zijn in de wereld van psychologie en leiderschap. Voor wie het allemaal nieuw is, zullen sommige hoofdstukken wat pittiger zijn. Vooral de eerste hoofdstukken kostte mij energie. Het is dan ook geen leesboek, maar meer een studie- of kennisboek.

De stijl van Wendy van Mieghem kenmerkt zich door mooie en kleurrijke illustraties op vrijwel elke pagina. Dit is een prettige onderbreking. De auteur heeft trouwens een voorliefde voor uiltjes 🙂

Daarnaast gebruikt de auteur ook veel extra kaders in haar boek. Zoals kaders met extra uitleg, met adviezen om het boek zo goed mogelijk te gebruiken en kaders met duidelijke en herkenbare voorbeelden uit het dagelijks (werk)leven.

Zeer uitgebreid en veel informatie

De herkenbare voorbeelden vond ik zelf het leukst om te lezen en deze voorbeelden helpen vooral om beter te begrijpen wat de auteur beschrijft in haar uitleg. Het maakt het behapbaar en het is wederom een leuke onderbreking. Hierdoor blijft het boek interessant om door te lezen. Geen droge lappen tekst dus, maar steeds kleine items in de hoofdstukken, waardoor het afwisselend blijft, maar ook goed te volgen is.

Uiteraard wordt elk hoofdstuk afgesloten met een serie reflectievragen. Nu is het tijd voor de lezer om zelf aan de slag te gaan met het besproken onderwerp. De vragen zijn toegankelijk en bieden ruimte om een gesprek te openen met jezelf en jezelf een spiegel voor te houden.

Op het eind deelt Wendy van Mieghem een zeer uitgebreide bronlijst. Handig voor wie meer honger heeft naar informatie over dit onderwerp. Maar er is ook meer informatie te vinden over cursussen, de webshop en het jaartraject “Leiderschap”.

De site van Wendy van Mieghem is ook zeker een bezoekje waard: klik

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: