15 september 2020

Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers

‘Dagboek van een verloskundige’ is een lief, gevoelig en intiem dagboek-verhaal van verloskundige Marlies Koers.

Marlies Koers begint haar dagboek in het begin van het jaar, ze zit in een maatschap van verloskundigen en houdt spreekuren, rijdt visites en draait lange diensten. Ze komt in allerlei huishoudens terecht, rolt van prachtige momenten in verdrietige en pijnlijke momenten en moet soms heel snel handelen. Haar werk en leven zijn hierdoor altijd onvoorspelbaar. Ze kan immers te pas en te onpas opgeroepen worden door één van haar cliënten.

Een intiem inkijkje

Marlies Koers geeft de lezer een intiem inkijkje, we mogen overal bij zijn! Bij het spreekuur, bij controles en kraamvisites en natuurlijk ook bij de bevallingen. Sommige bevallingen gaan moeiteloos, maar soms zijn ze zenuwslopend en moet Marlies handelen in secondes in plaats van minuten.

Er komen allerlei mensen in de praktijk en Marlies krijgt ook te maken met diverse culturen en rituelen. Marlies is erg flexibel en dat moet ook wel. Zit ze lekker te eten, of is ze bij een vergadering, dan gaat weer die telefoon. Haar vriend vind het soms moeilijk, dat zegt hij ook eerlijk, maar hij begrijpt en respecteert deze lastige onvoorspelbare momenten wel.

Een dagboek

Het boek is ingedeeld als dagboek. Marlies neemt ons een heel jaar mee. Tijdens dat jaar viert ze ook verjaardagen, verhuist ze en sport ze op vrije dagen. Ze komt ook vaak mensen tegen die totaal geen beeld hebben bij het werk wat een verloskundige doet. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat ze een hele dag beschuit met muisjes eet…

Het werk van een verloskundige is meer dan alleen spreekuur en bevallingen. Ze is er ook voor de mensen die nog niet zwanger zijn, maar wel graag een kindje willen en ze geeft adviezen over seksualiteit en anticonceptie. Ook na de bevalling is het werk nog niet klaar. En als er iets misgaat tijdens de zwangerschap, dan gaat de verloskundige later daarover in gesprek met de ouders. Het is niet alleen fysiek zwaar, maar zeker ook mentaal. Daarnaast is er ook een hoop administratie en overleg.

Fonkelende sterren

Marlies weet haar liefde voor het vak goed over te brengen in haar dagboek. Zo omschrijft ze heel beeldend haar nachtelijke autoritjes in een stille stad op weg naar een bevalling. Fonkelende sterren aan de hemel, of juist een gekleurde lucht bij het opkomen van de zon. De wereld die nog slaapt, terwijl in een klein slaapkamertje Marlies bezig is om een kindje op de wereld te helpen.

De schrijfstijl is open en toegankelijk. Bij de lastige termen legt Marlies Koers de betekenis snel en gemakkelijk uit aan de lezer. Het is dus goed te volgen. Ze wisselt haar werk af met dingen die ze in haar privéleven doet. En deelt ook haar ervaringen van haar stage in India.

Ik heb zelf (helaas) geen kinderen, maar ik vond het heel interessant en leuk om dit boek te lezen. Ik zal een verloskundigenpraktijk waarschijnlijk ook nooit vanbinnen zien, maar dankzij dit boek kon ik toch de sfeer proeven.