Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers

dagboek van een verloskundige cover

‘Dagboek van een verloskundige’ is een lief, gevoelig en intiem dagboek-verhaal van verloskundige Marlies Koers.

Marlies Koers begint haar dagboek in het begin van het jaar, ze zit in een maatschap van verloskundigen en houdt spreekuren, rijdt visites en draait lange diensten. Ze komt in allerlei huishoudens terecht, rolt van prachtige momenten in verdrietige en pijnlijke momenten en moet soms heel snel handelen. Haar werk en leven zijn hierdoor altijd onvoorspelbaar. Ze kan immers te pas en te onpas opgeroepen worden door één van haar cliënten.

Een intiem inkijkje

Marlies Koers geeft de lezer een intiem inkijkje, we mogen overal bij zijn! Bij het spreekuur, bij controles en kraamvisites en natuurlijk ook bij de bevallingen. Sommige bevallingen gaan moeiteloos, maar soms zijn ze zenuwslopend en moet Marlies handelen in secondes in plaats van minuten.

Er komen allerlei mensen in de praktijk en Marlies krijgt ook te maken met diverse culturen en rituelen. Marlies is erg flexibel en dat moet ook wel. Zit ze lekker te eten, of is ze bij een vergadering, dan gaat weer die telefoon. Haar vriend vind het soms moeilijk, dat zegt hij ook eerlijk, maar hij begrijpt en respecteert deze lastige onvoorspelbare momenten wel.

Een dagboek

Het boek is ingedeeld als dagboek. Marlies neemt ons een heel jaar mee. Tijdens dat jaar viert ze ook verjaardagen, verhuist ze en sport ze op vrije dagen. Ze komt ook vaak mensen tegen die totaal geen beeld hebben bij het werk wat een verloskundige doet. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat ze een hele dag beschuit met muisjes eet…

Het werk van een verloskundige is meer dan alleen spreekuur en bevallingen. Ze is er ook voor de mensen die nog niet zwanger zijn, maar wel graag een kindje willen en ze geeft adviezen over seksualiteit en anticonceptie. Ook na de bevalling is het werk nog niet klaar. En als er iets misgaat tijdens de zwangerschap, dan gaat de verloskundige later daarover in gesprek met de ouders. Het is niet alleen fysiek zwaar, maar zeker ook mentaal. Daarnaast is er ook een hoop administratie en overleg.

Fonkelende sterren

Marlies weet haar liefde voor het vak goed over te brengen in haar dagboek. Zo omschrijft ze heel beeldend haar nachtelijke autoritjes in een stille stad op weg naar een bevalling. Fonkelende sterren aan de hemel, of juist een gekleurde lucht bij het opkomen van de zon. De wereld die nog slaapt, terwijl in een klein slaapkamertje Marlies bezig is om een kindje op de wereld te helpen.

De schrijfstijl is open en toegankelijk. Bij de lastige termen legt Marlies Koers de betekenis snel en gemakkelijk uit aan de lezer. Het is dus goed te volgen. Ze wisselt haar werk af met dingen die ze in haar privéleven doet. En deelt ook haar ervaringen van haar stage in India.

Ik heb zelf (helaas) geen kinderen, maar ik vond het heel interessant en leuk om dit boek te lezen. Ik zal een verloskundigenpraktijk waarschijnlijk ook nooit vanbinnen zien, maar dankzij dit boek kon ik toch de sfeer proeven.


2 reacties

Reageer op: Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten