22 januari 2018

Lekker belangrijk! van Lotte Hagen

Ik had al eerder een columnbundel gelezen van Lotte Hagen en dit keer las ik een jeugdboek van haar. Het is al een ‘oudje’ en stamt uit 2011.

Het verhaal draait om Puck, zij is dol op dansen en ze is daar ook erg goed in. Helaas denkt danslerares Lonneke daar anders over. Als op school een musical wordt georganiseerd wil Puck dolgraag meedoen, maar helaas doet Lonneke de choreografie en Lonneke heeft een pesthekel aan Puck. Puck is een 14-jarig meisje en is beste vriendinnen met Sterre. Puck geeft niet snel op en wordt ook nog eens verliefd…

Lonneke versus Puck

Lonneke en Puck liggen elkaar beslist niet. Je begrijpt als lezer ook niet echt dé reden waarom dat zo is. Wel blijkt Lonneke een naar verleden te hebben en dat reageert ze af op Puck. Puck laat zich niet kisten en besluit dat ze toch de show gaat stelen bij de schoolmusical. De school voert Alice in Wonderland op en Puck wil knallen bij de laatste grote dans.

Ik vond het jammer dat nergens echt de situatie tussen Lonneke en Puck wordt uitgepraat in het boek. Vooral het einde, waarin Lonneke zelfs verbale en fysieke agressie niet achterwege laat zat ik echt even met open mond te lezen. En dat wordt niet uitgepraat en er komen ook geen excuses. Daar had ik toch wel een beetje moeite mee.

Lach en traan

Puck en Sterre gaan ook langs bij meneer en mevrouw Reuzer, zij zijn docenten op de school van Puck, maar mevrouw Reuzer is ernstig ziek en meneer Reuzer is thuis van zijn werk om voor zijn vrouw te zorgen. Deze bezoekjes zijn mooi en gevoelig beschreven.

Tussendoor stuurt Puck ook komische klachtenbrieven naar bedrijven. Zo klaagt ze onder andere bij de busdienst, bij de kattenvoer-fabrikant, bij een cosmetisch bedrijf en bij een fabrikant van waspoeder. Deze klachtenbrieven bevatten korte anekdotes uit Puck’s leven waarin ze problemen heeft met het product of de dienst.

Leuk, maar niet verrassend

De schrijfstijl staat vol “tiener-taal” wat wel past bij de jonge doelgroep, maar iets te kinderlijk kan zijn als je wat ouder bent. Ik vind het wel knap hoe Lotte Hagen balans weet te vinden tussen komische en gevoelige momenten.

Echt jammer vind ik dat de verhouding tussen Lonneke en Puck niet mooi afgewerkt is. Daar had meer in kunnen zitten naar mijn mening.  De zijlijn met meneer en mevrouw Reuzer vond ik weer een mooi aspect in het verhaal! De boodschap dat je soms gewoon je gevoel moet volgen en dat niemand zomaar kan zeggen dat je ergens niet goed in bent, wordt ook goed uitgedragen tussen de regels. Op zich vond ik ‘Lekker belangrijk!’ niet echt verrassend of origineel, maar het las wel lekker weg!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: