29 januari 2018

Wish you were here van Evelien de Vlieger

Deze mooie YA-roman is van de Vlaamse schrijfster Evelien de Vlieger. Ik heb genoten van de eerste regels tot de laatste woorden!

Hazel gaat als au pair naar Engeland. Ze gaat werken in het gezin van William, zoon Isaac en dochter Lizzie. Moeder Jo is verdwenen en Isaac blijft bidden dat zijn moeder terugkomt. Hazel begrijpt niets van deze vreemde situatie, maar zorgt toch liefdevol voor de kinderen. Ondertussen probeert ze B. los te laten, de persoon voor wie ze gevlucht is naar Engeland… Maar dat blijkt in de praktijk toch een stuk moeilijker te zijn dan ze had gedacht.

Niets is wat het lijkt

In ‘Wish you were here’ is niets wat het lijkt. Ook geeft de auteur niet alles gelijk prijs, zo duurt het wel even voordat we erachter komen wie B. eigenlijk is. Niet iemand die ik had verwacht! Door deze verrassende wendingen in het verhaal blijft het boek meeslepend.

Ik ben groot fan van de jonge Isaac, hij is voor zijn leeftijd heel wijs en zegt ook wijze dingen. Dat hij niet zelf denkt, maar dat zijn hersenen dat doen bijvoorbeeld. Toch doet Isaac soms een beetje vreemd en de gezinssituatie is ook alles behalve normaal. Waar is bijvoorbeeld mama Jo? William geeft vage antwoorden en daardoor wordt Hazel nog nieuwsgieriger naar Jo. Waarom zou een moeder zomaar verdwijnen?

Mooi geschreven

Hazel zit met gecompliceerde gevoelens voor B. Maar als au pair komt ze ook in aanraking met nieuwe mensen. Zoals bijvoorbeeld Claudio. Een Italiaanse jongen met dromen voor de toekomst. Ook is er een rol voor Frank weggelegd. Hij behaalde zelfs de kaft! Yep, Frank is de slak die je op de kaft ziet. Hij is Isaac’s huisdier.

Evelien de Vlieger verweeft loslaten, acceptatie en vasthoudendheid ineen. Ik was echt verrast door de mooie schrijfstijl en de verborgen wijsheden die her en der in de tekst terug te vinden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld iets beslissen, maar dat is weer wat anders dan jezelf iets voornemen. Een doordenkertje verstopt tussen de regels. Ik hou er van! ‘Wish you were here’ is een sprankelende en gevoelige YA-roman!