Leven met hoogsensitiviteit van Wendy van Mieghem

Wat is hoogsensitiviteit? Volgens psychologe Wendy van Mieghem is het een soort gevoelige antenne in je hoofd, waarmee je extra stukjes informatie ontvangt over jezelf en soms ook over anderen.

Een mooie omschrijving. Ik heb zelf ook HSP, ik voel inderdaad van alles aan, soms lijkt het alsof ik geen filter heb in mijn hoofd. Muziek klinkt in mijn hoofd altijd harder, als ik op een verjaardag binnenkom, ‘voel’ ik soms hoe anderen mensen zich voelen. De vraag is natuurlijk: hoe ga je daarmee om? Tijd dus om mezelf te verdiepen in deze praktische gids!

Lezen, denken en doen

‘Leven met hoogsensitiviteit’ is een praktische gids waar je op meerdere manieren mee kunt werken. Je kan het simpelweg lezen, om meer over jezelf te leren, of juist over anderen als je zelf geen HSP hebt. Maar je kan ook met dit boek aan het werk gaan. Elk hoofdstuk wordt namelijk afgesloten met een set reflectievragen. Deze vragen laten je flink nadenken over jezelf en over het gegeven antwoord. Je houdt jezelf steeds een spiegel voor en je gaat vervolgens je gedachtes en ontdekkingen verwoorden voor jezelf.

De onderwerpen die Wendy van Mieghem aanstipt in haar boek variëren van communicatie tot omgaan met (lichamelijke en geestelijke) pijn. Ze omschrijft en leert bijvoorbeeld hoe je kunt omgaan met emoties, spanningen en hoe je zintuigen werken bij HSP. De hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld en duren niet al te lang. Alles wordt helder verwoordt en er zijn geen onnodige lappen droge tekst. Een pluspunt!

Uit het leven gegrepen

Om de onderwerpen duidelijker te omschrijven, gebruikt Wendy van Mieghem voorbeelden uit het dagelijkse leven. Ze omschrijft een alledaagse situatie en hoe men daarop reageert. De situaties zijn herkenbaar waardoor je met de adviezen en de andere insteek die er soms op volgt gelijk aan de slag kunt.

Ik vond het een leerzaam boek en Wendy van Mieghem kan het duidelijk overbrengen. Zijzelf, haar man en kinderen hebben ook HSP. Achterin staat ook een handige bronlijst. Daar vond ik nog wat interessante linkjes tussen, waaronder een link naar een aflevering van ‘De buitendienst’ van Schooltv. Dat vind ik leuk, want zo kun je na het lezen van dit boek dus zelf aan de slag met de reflectievragen, maar je kan daarnaast ook je kinderen erbij betrekken door samen de betreffende aflevering van Schooltv te bekijken.


1 reactie

  • 17 september, 2019 om 13:03
    Nicole Vrielink zegt:

    Dank je Luna voor dit blog. Dit boek staat ook al op mijn wensenlijstje, maar nu weet ik zeker dat hij daar hoort ;). Ik en mijn kinderen zijn hsp, iets waarvan ik weet dat het een kracht is, maar dat komt niet altijd zo goed uit de verf als dat misschien wel zou kunnen. Toch dit boek maar eens lezen!

    Ikhartje(2) deze reactie

    Nicole Vrielink Beantwoorden

Reageer op: Leven met hoogsensitiviteit van Wendy van Mieghem

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten