16 september 2019

Leven met hoogsensitiviteit van Wendy van Mieghem

Wat is hoogsensitiviteit? Volgens psychologe Wendy van Mieghem is het een soort gevoelige antenne in je hoofd, waarmee je extra stukjes informatie ontvangt over jezelf en soms ook over anderen.

Een mooie omschrijving. Ik heb zelf ook HSP, ik voel inderdaad van alles aan, soms lijkt het alsof ik geen filter heb in mijn hoofd. Muziek klinkt in mijn hoofd altijd harder, als ik op een verjaardag binnenkom, ‘voel’ ik soms hoe anderen mensen zich voelen. De vraag is natuurlijk: hoe ga je daarmee om? Tijd dus om mezelf te verdiepen in deze praktische gids!

Lezen, denken en doen

‘Leven met hoogsensitiviteit’ is een praktische gids waar je op meerdere manieren mee kunt werken. Je kan het simpelweg lezen, om meer over jezelf te leren, of juist over anderen als je zelf geen HSP hebt. Maar je kan ook met dit boek aan het werk gaan. Elk hoofdstuk wordt namelijk afgesloten met een set reflectievragen. Deze vragen laten je flink nadenken over jezelf en over het gegeven antwoord. Je houdt jezelf steeds een spiegel voor en je gaat vervolgens je gedachtes en ontdekkingen verwoorden voor jezelf.

De onderwerpen die Wendy van Mieghem aanstipt in haar boek variƫren van communicatie tot omgaan met (lichamelijke en geestelijke) pijn. Ze omschrijft en leert bijvoorbeeld hoe je kunt omgaan met emoties, spanningen en hoe je zintuigen werken bij HSP. De hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld en duren niet al te lang. Alles wordt helder verwoordt en er zijn geen onnodige lappen droge tekst. Een pluspunt!

Uit het leven gegrepen

Om de onderwerpen duidelijker te omschrijven, gebruikt Wendy van Mieghem voorbeelden uit het dagelijkse leven. Ze omschrijft een alledaagse situatie en hoe men daarop reageert. De situaties zijn herkenbaar waardoor je met de adviezen en de andere insteek die er soms op volgt gelijk aan de slag kunt.

Ik vond het een leerzaam boek en Wendy van Mieghem kan het duidelijk overbrengen. Zijzelf, haar man en kinderen hebben ook HSP. Achterin staat ook een handige bronlijst. Daar vond ik nog wat interessante linkjes tussen, waaronder een link naar een aflevering van ‘De buitendienst’ van Schooltv. Dat vind ik leuk, want zo kun je na het lezen van dit boek dus zelf aan de slag met de reflectievragen, maar je kan daarnaast ook je kinderen erbij betrekken door samen de betreffende aflevering van Schooltv te bekijken.

1 reactie

  • 17 september, 2019 om 13:03
    Nicole Vrielink

    Dank je Luna voor dit blog. Dit boek staat ook al op mijn wensenlijstje, maar nu weet ik zeker dat hij daar hoort ;). Ik en mijn kinderen zijn hsp, iets waarvan ik weet dat het een kracht is, maar dat komt niet altijd zo goed uit de verf als dat misschien wel zou kunnen. Toch dit boek maar eens lezen!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: