17 september 2019

Opgesloten van Zine Jonson

Nee, dit is geen nieuwe auteur, achter Zine Jonson zit de bekende Nederlandse schrijfster Isa Maron verstopt. ‘Opgesloten’ is alleen digitaal verkrijgbaar. Het is ook niet echt een dik boek, in een avond lees je ‘m wel uit.

Fay heeft eindelijk de liefde van haar leven gevonden in de charmante Paul. Na een paar maanden provisorisch samenwonen in haar appartement in Amsterdam besluiten ze samen een huis te kopen. Het wordt een huis vlakbij de kust. Fay is gelukkig met Paul. Maar eenmaal in het nieuwe huis slaat alles radicaal om…

Een grimmige wending

Het verhaal lijkt luchtig en de opbouw geeft eerst het gevoel dat je meer een roman leest dan een thriller, al weet je door de proloog wel beter… Maar goed, het gaat in dit deel wel goed in Fay’s leventje. Naast haar relatie met Paul heeft ze ook een fijne vriendschap met Maxime. Maar dan komen de haarscheurtjes tevoorschijn. Het gaat niet lekker op Fay’s werk en sinds alles in kannen en kruiken is met het nieuwe huis doet Paul afstandelijk.

Dan begint deel 2 van het verhaal. Belangrijke personages veranderen radicaal van karakter. Paul is helemaal niet zo fantastisch, hij heeft een duistere kant en slechte bedoelingen. En zelfs haar beste vriendin heeft een dubbele agenda. Ineens wordt ‘Opgesloten’ een ongemakkelijke en beklemmende thriller.

Een vrij snel tempo.

Het tweede deel liet me op het puntje van mijn stoel zitten, ik wilde het boek graag uitlezen voor het slapengaan en de beklemmende sfeer in het boek gaf mij bij vlagen een ongemakkelijk gevoel.

Toen ik het boek uit had, kreeg ik echter wel het gevoel dat de auteur veel meer had willen vertellen, maar dat die ruimte er niet was en dat er daardoor veel geschrapt is, zodat het allemaal past. Vooral de overgang van het eerste deel naar het tweede deel gaat vrij abrupt. En het einde lijkt veelbelovend, maar wordt vervolgens zo snel afgewerkt dat ik het idee had dat ik pagina’s miste. Wel is er ruim aandacht voor de dreiging en de spanning in Fay’s situatie. Ik leefde met haar mee en voelde ook haar wanhoop, machteloosheid en onbegrip.

‘Opgesloten’ is een thriller met een interessant thema en interessante karakters. De spanning is er, de verrassende wendingen zijn er ook. Maar het tempo gaat in het tweede deel gewoonweg te snel, er mist iets, alsof je als lezer stukken overslaat en daarmee verliest het verhaal af en toe ook de geloofwaardigheid. Dat is jammer! Met meer ruimte was dit verhaal gewoon beter tot zijn recht gekomen.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: