20 april 2022

Leven zonder afval van Emily-Jane Townley

leven zonder afval cover

Een lading verpakkingen, overal plastic en een bomvolle kliko. Op een dag besloot Emily-Jane dat dit ook anders kon!

In 2013 stapte ze met haar gezin over op een “zero waste lifestyle”, oftewel: leven zonder afval. Emily-Jane ging bijvoorbeeld met eigen potten, doeken en zakjes naar de markt en winkels en liet ze daar volscheppen met producten. Ze ging kritischer kijken naar de aankopen die ze deed en zocht naar alternatieve en creatieve oplossingen om te leven met zo weinig mogelijk afval en plastic.

Inspirerend boek

Emily-Jane schrijft heel leuk en weet de lezer te inspireren. Nergens is ze opdringerig of prekerig. Emily-Jane snapt heel goed dat we graag chips eten, dat de kinderen gewoon graag met lego spelen en dat wil ze ook helemaal niet verbieden. Ook als het niet lukt om een alternatief product te vinden zonder verpakking, is dat niet erg, volgende keer beter schrijft ze. Dat leest prettig! Nergens wordt mij een schuldgevoel aangepraat omdat ik wel bepaalde dingen koop of af en toe een volle vuilniszak in de kliko gooi.

Ze legt uit hoe ze het roer omgooide in haar huishouden en hoe eng ze het vond om met een leeg potje naar de markt te gaan voor noten, maar dat er juist heel leuk op gereageerd werd. Ze geeft talloze adviezen die je zo op kan volgen in je eigen leven. Daarnaast deelt ze gemakkelijke recepten en DIY projecten. Bijvoorbeeld zelf klei maken, of van een zeepje in een handomdraai vloeibare handzeep maken.

Blog en webwinkel

In het boek werkt Emily-Jane je gehele huishouden door. Waar kan je afval verminderen, waar let je op bij de aankoop van nieuwe beddengoed, wat haal je wel en juist niet je badkamer in en hoe vier je verjaardagen en kerst als je geen afval wil produceren? Het leuke aan dit soort boeken is dat je er altijd wel iets uit kunt halen wat ook werkt voor jou.

Emily-Jane Townley heeft een eigen website en webwinkel waar ze adviezen deelt en duurzame producten verkoopt. Als je nu denkt: ‘maar, hoe verpakt ze die dan?’. Emily-Jane kiest dan voor hergebruikte dozen of dozen van gerecycled karton.

Leven zonder afval

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: