Mädchen van Emile Proper

Mädchen cover

Een boek wat niet in de koude kleren gaat zitten, dat is ‘Mädchen’. Ik was er nogal stil van toen ik het boek uit had!

In 2007 maakt een groepje uitbundige mensen lol tijdens hun vakantie aan de Portugese kust. Om de beurt controleren de ouders of hun kinderen nog lekker liggen te slapen. Maar tijdens zo’n controle ronde komen ze tot hun schrik erachter dat dochtertje Madden verdwenen is. Twintig jaar later ontsnapt een jonge vrouw aan een Roma-familie in Oost-Europa. Na jarenlang gruwelijk misbruik en criminaliteit is ze op zoek naar vrijheid en vooral naar zichzelf.

Dat herken ik ergens van…

Ja, dat klopt. Emile Proper baseerde zijn boek op de beruchte verdwijning van het meisje Madeleine (Maddie) McCann. Zij verdween in 2007 toen haar ouders op vakantie waren in de Algarve in Portugal. Er zijn veel vraagtekens rond deze verdwijning. Sommige mensen beweren Maddie gezien te hebben en er circuleren dan ook foto’s rond, gemaakt door mensen die beweren haar herkend te hebben. Wat zou er met Maddie gebeurd kunnen zijn? Deze roman is een “wat als…” verhaal geworden.

De gruwelijke jeugd van Mädchen

Mädchen ontsnapt niet voor niets aan de Roma familie. Ze is een jonge vrouw en heeft ook wel door dat er een hoop niet klopt aan haar leven. Ze is ook het misbruik en de mishandelingen spuugzat en daarbij voelt ze haat. Tijd om het heft in eigen hand te nemen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze gaat op reis door Oost-Europa richting het westen.

In flashbacks komen we erachter wat Mädchen meegemaakt heeft in haar leven. Ze werd gedwongen tot zakkenrollen, bedelen en als ze het niet goed deed werd ze lichamelijk mishandeld. Ze werd ook seksueel misbruikt en dit ging vrij ver. Vooral de passage over een exclusieve bijeenkomst met seksuele handelingen is vrij heftig om te lezen.

Op zoek naar jezelf

Tijdens haar reis ontmoet ze Kaspar. Hij ontfermt zich over haar en samen zoeken ze via internet naar haar werkelijke afkomst. Interessant gegeven is hier dat Mädchen heel goed weet dat haar gedrag niet normaal is, maar ze op de een of andere manier er toch in blijft hangen. En ze erkent en omschrijft ook op bijzondere wijze haar eigen gevoelens.

De verwijzing naar Frankenstein bijvoorbeeld is voor Mädchen een prachtige metafoor om haar eenzaamheid en haar acties te kunnen verklaren. Het gebrek aan liefde in haar jeugd heeft haar gemaakt tot wat ze nu is. Mädchen ontdekt sporen naar het verleden en naar haar echte ouders. Maar kun je zomaar bij je ouders na jaren weer op de stoep staan? En wat als door een crimineel verleden reizen naar een ander land niet zo soepel gaat als voor ieder ander? Het leidt tot zenuwslopende situaties in dit boek.

Tussen roman en thriller in

‘Mädchen’ schommelt wat tussen roman en thriller in. De tweede helft krijgt het boek namelijk een grimmigere ondertoon en de situaties waarin Mädchen verzeild raakt zijn dreigend en beklemmend. Maar het boek leest soms ook als een roadstory. Er is veel detail en aandacht voor de omgeving en de dialogen tussen Kaspar en Mädchen zijn erg bijzonder en interessant.

Emile Proper is ook scenarioschrijver. Zijn stijl is misschien daarom wel zo filmisch. Ondanks dat ik nooit in de landen ben geweest die in dit boek voorbijkomen, krijg ik toch gelijk een beeld van de omgeving. Ik weet niet veel van de Roma cultuur in Oost-Europa, maar Emile Proper schetst een gedetailleerd beeld, waardoor je toch meteen een beeld in je hoofd krijgt van hoe alles bij hun gaat.

Het boek heeft diverse emoties bij me losgemaakt. Na het lezen voelde ik me vooral ongemakkelijk en wat rillerig. Er zijn veel onopgeloste verdwijningen. Er zijn veel mensen met een slecht geweten en er zijn geheime en verboden exclusieve seksbijeenkomsten. Geen fijne gedachtes voor ’s nachts in het donker als je naar bed wilt gaan, maar helaas wel de realiteit! Emile Proper doseert deze gruwelijkheden beetje bij beetje. Het is een spannend en goed uitgewerkt boek en het stemt ook tot nadenken over de schaduwkant van de maatschappij.


Reageer op: Mädchen van Emile Proper

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten