26 februari 2018

Meedogenloos van J. Sharpe & Skaye

Afgelopen weekend heb ik stevig doorgelezen in ‘Meedogenloos’ van J. Sharpe & Skaye. (Joris van Leeuwen en Melissa Skaye)

De zusjes Mandy en Lisa slaan op de vlucht nadat hun ouders zijn vermoord. Maar de daders zitten ook achter de twee meisjes aan. Ergens in een ondergrondse ruimte verblijft de Californische India, zij verdween op dertienjarige leeftijd. Zij wordt gedwongen tot prostitutie, maar treft dan een klant die zich haar lot aantrekt. Dan zijn er ook nog Tim en Suzanne. Exen van elkaar. Tim is journalist en erg gedreven in zijn vak.

Verschillende personages

Suzanne krijgt te maken met een verward meisje en een gijzeling in een ziekenhuis. Tim maakt zich vervolgens weer bezorgt om Suzanne en zoekt haar op. Dit is het begin voor veel ellende voor dit koppel. Deze ellende is echter ook al van kracht in het leven van India, zij zit gevangen in de kluwen van de gedwongen prostitutie en daar laten ze haar niet graag gaan… Ondertussen is Mandy niet van plan om zomaar de strijd op te geven. Gevaarlijke situaties volgen.

Hoewel alle personages in het begin een op zichzelf staande verhaallijn lijken te hebben, krijgen ze vroeg of laat met elkaar te maken. Zoals Tim het al min of meer verwoordde: je gaat verbanden zien. Wat die verbanden zijn ontdek je vanzelf tijdens het lezen.

Eng

Ik ben over het algemeen best nuchter als ik thrillers lees. Ik hoef in de meeste gevallen geen nachtlampje aan te zetten na het lezen of zien van een thriller. Maar nu kreeg ik toch wel wat zenuwen. Daarom deed ik dit keer toch maar wat extra licht aan. Niet omdat er zombies of geesten in dit verhaal zitten, maar omdat J. Sharpe en Skaye erg goed en gedetailleerd zenuwslopende situaties beschrijven.

Met korte hoofdstukken en regelmatige perspectiefwisselingen blijft de spanning hoog, tel daarbij de cliffhangers op en je slaapt niet meer. Verder is het ook onmogelijk om te bedenken wie wat geschreven heeft. Ik heb begrepen dat J. Sharpe gruwelijke passages niet schuwt. Maar ik weet uit ervaring dat Melissa Skaye daar haar hand ook niet voor om draait. Hun samenwerking is dus heel vloeiend gegaan.

Bepaalde passages vond ik in eerste instantie ongeloofwaardig en/of wat over the edge, maar nu ik het boek uit heb, denk ik daar weer heel anders over. Er gebeurt veel in de (onder)wereld waar we (nog) geen weet van hebben. Het is ver van je bed, maar het is er wel. Hoe vaak ik niet de krant lees of het nieuws kijk en dan denk: hoe bestaat het?!

Het sterke einde

Over het einde wil ik het liefst zo min mogelijk schrijven, maar goed, er is toch iets wat ik hierover graag wil delen. Het einde was heel anders dan ik had verwacht. Op zo’n manier dat het mij niet los kon laten. Het einde (en de fantasieën van mijn kant over het verdere verloop na dat einde) ging leven in mijn hoofd, het ging mee naar bed. Als je dat bij mij los kunt maken, dan heb je een goed verhaal neergezet!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: