7 april 2018

Meester Bart van Bart Ongering

Dit was een boek waar ik nog geen drie kwartier over heb gedaan… ‘Meester Bart’ met als ondertitel ‘ik hoef niet op te letten ik weet alles al’ is een verzameling quotes van leerlingen uit de klas van meester Bart.

Meester Bart verzamelde de leukste uitspraken op zijn Tumblr pagina. In dit boek zijn de leukste uitspraken gebundeld. Op elke bladzijde een quote. De enige (lange) tekst die er wel in staat is het voorwoord. Columns staan niet in dit boek. Ik vind het dan ook meer een cadeauboek dan een leesboek.

Glimlach

Meester Bart geeft les op een school in de Bijlmer. Zijn leerlingen doen soms de gekste uitspraken, maar kunnen ook heel ontroerend uit de hoek komen. Op zich heb ik met een glimlach de quotes gelezen en ik denk dat het ook goed is dat er positieve boeken (met een glimlach en soms knipoog) over het onderwijs verschijnen.

Maar hoe langzaam ik ook las en glimlachte en nadacht, ik klapte het zo dicht… Ik denk niet dat ik er drie kwartier over heb gedaan. Ik kan me goed voorstellen dat het toch wel tegen kan vallen als je net €12,50 hebt neergeteld en dan na een dik half uur het boek dichtslaat en denkt: was dit het?!

Is het dan meer een cadeauboek?

Ja, ik denk dat dit wel een leuke bundel kan zijn om cadeau te geven. Bijvoorbeeld aan iemand uit je omgeving die het onderwijs ingaat, of al in het onderwijs zit. Het kan een leuk boekje zijn om in de personeelskamer te leggen op een school.

Ik zag dat meester Bart ook andere boeken heeft geschreven. Zoals een bundel met columns en een autobiografische achtergrond (Meester Bart op zijn best) en de laatste bundel met columns en gedichten (Dichter bij meester Bart). Ik denk dat ik één van die boeken een keer probeer, want columns vind ik toch een stuk interessanter dan alleen maar quotes.