10 november 2014

Memento Mori van Jolka

Laat ik eerlijk beginnen: ik zat vol vooroordelen voordat ik begon aan ‘Memento Mori’. Ik was een beetje huiverig dat dit een soort mengeling was van true crime en een advocatenthriller. O wat had ik het mis!

We volgen advocaat Mark Leenders, die kroongetuige is bij de liquidatie van zijn beste vriend Evert. Hij moet getuigen in deze zaak en hij kan niet weigeren. Maar topcrimineel Frederik Hagendoorn is geen lieverdje. Hij is zo wat de koning van de onderwereld en hij deinst nergens voor terug. Mark is zijn leven niet meer zeker zodra hij verbonden is met deze moordzaak.

Mark’s privé leven lijkt rooskleuriger te zijn. Hij ontmoet Hannah tijdens een bizar ongelukje, verliest haar uit het oog en komt haar een jaar later alsnog weer tegen. Een lotsbepaling lijkt het wel. Hannah en Mark krijgen een relatie, maar Frederik Hagendoorn en co laten Mark niet met rust en dringen het leven van Mark steeds meer binnen. Tot hun eigen badkamer zelfs een plaats delict wordt…

Jolka liet zich inspireren door de zaak rondom ex-advocaat Bram Zeegers. Hij overleed onder verdachte omstandigheden. Er werd geconcludeerd dat hij was bezweken aan een overdosis MDMA in combinatie met alcohol. Toch waren er tegenberichten en werden er verbanden gelegd met zijn getuigenis tegen Willem Holleeder. Bram Zeegers was namelijk bevriend met Willem Endstra. Toegegeven, ik wist niet zo heel veel van deze zaak, maar dankzij Jolka en haar wil om een fictieve reconstructie te schrijven dus wel.

Het is een razendsnelle thriller die niet op chronologische volgorde wordt vertelt. Van heden duik je weer terug in het verleden. Gaandeweg kom je erachter hoe het onheil in Mark’s leven nestelt. Wie Melanie is. En of het terecht is dat Hannah steeds achterdochtiger wordt naar Mark toe.

De hoofdstukken zijn lekker kort en Jolka houdt het spannend. Persoonlijk was ik bang dat het een zakelijk verhaal zou worden. Maar door Hannah ook een redelijk grote rol te geven in het verhaal blijft dat mooi in evenwicht.  Zo houdt Hannah wel van een feestje, maar lees je ook over haar onzekerheden.

De ontknoping is sterk en geniaal te noemen, maar door wat aanwijzingen in het verhaal was het voor mij niet geheel onverwachts. Ergens had ik al deze optie in mijn gedachten. Een paar keer werd er namelijk vaag naar verwezen.

Ik kan wel stellen dat ik met dit boek veel geleerd heb over kroongetuigenissen, getuigenbescherming en een hoop rondom de zaak van Bram Zeegers. Een klein minpuntje is de omschrijving van dit boek. Het suggereert dat het om een zakelijke reconstructie lijkt te gaan. Wat dus absoluut niet het geval was! ‘Memento Mori’ is een geslaagde thriller, die heel vlot leest! Zo zie je maar weer, ook de omschrijving kan soms misleiden.

3 reacties

 • 10 november, 2014 om 21:02
  Annelies

  Mooie recensie! Ik ben het eigenlijk helemaal met je eens, ook wat betreft de omschrijving. Ik had totaal niet door dat het om een fictief verhaal ging. • 10 november, 2014 om 21:41
  Leesdame

  Als de omschrijving pakkender en intrigerender was geweest, dan had ik het boek niet zolang voor me uitgeschoven. • 3 december, 2014 om 12:46
  rthomsonamstelveen

  Ik ben het op dit moment aan het lezen en het boeit zeker. Ik heb mij niet zozeer aan de omschrijving gestoord, maar nu jullie het er toch over hebben. Hij roept wel wat op. Wat mij opvalt is dat ook bij deze kleine uitgever de opmaak wel wat beter kon. Maar daar kan Jolka niets aan doen. Er komen namelijk nogal wat ‘hoerenjongens’ in voor. (slechts één woord van de laatste zin aan het begin van de volgende pagina, terwijl de volgende zin op de regel daaronder staat.) Daar had de uitgever op moeten letten.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: