Memento Mori van Jolka

memento mori coverLaat ik eerlijk beginnen: ik zat vol vooroordelen voordat ik begon aan ‘Memento Mori’. Ik was een beetje huiverig dat dit een soort mengeling was van true crime en een advocatenthriller. O wat had ik het mis!

We volgen advocaat Mark Leenders, die kroongetuige is bij de liquidatie van zijn beste vriend Evert. Hij moet getuigen in deze zaak en hij kan niet weigeren. Maar topcrimineel Frederik Hagendoorn is geen lieverdje. Hij is zo wat de koning van de onderwereld en hij deinst nergens voor terug. Mark is zijn leven niet meer zeker zodra hij verbonden is met deze moordzaak.

Mark’s privé leven lijkt rooskleuriger te zijn. Hij ontmoet Hannah tijdens een bizar ongelukje, verliest haar uit het oog en komt haar een jaar later alsnog weer tegen. Een lotsbepaling lijkt het wel. Hannah en Mark krijgen een relatie, maar Frederik Hagendoorn en co laten Mark niet met rust en dringen het leven van Mark steeds meer binnen. Tot hun eigen badkamer zelfs een plaats delict wordt…

Jolka liet zich inspireren door de zaak rondom ex-advocaat Bram Zeegers. Hij overleed onder verdachte omstandigheden. Er werd geconcludeerd dat hij was bezweken aan een overdosis MDMA in combinatie met alcohol. Toch waren er tegenberichten en werden er verbanden gelegd met zijn getuigenis tegen Willem Holleeder. Bram Zeegers was namelijk bevriend met Willem Endstra. Toegegeven, ik wist niet zo heel veel van deze zaak, maar dankzij Jolka en haar wil om een fictieve reconstructie te schrijven dus wel.

Het is een razendsnelle thriller die niet op chronologische volgorde wordt vertelt. Van heden duik je weer terug in het verleden. Gaandeweg kom je erachter hoe het onheil in Mark’s leven nestelt. Wie Melanie is. En of het terecht is dat Hannah steeds achterdochtiger wordt naar Mark toe.

De hoofdstukken zijn lekker kort en Jolka houdt het spannend. Persoonlijk was ik bang dat het een zakelijk verhaal zou worden. Maar door Hannah ook een redelijk grote rol te geven in het verhaal blijft dat mooi in evenwicht.  Zo houdt Hannah wel van een feestje, maar lees je ook over haar onzekerheden.

De ontknoping is sterk en geniaal te noemen, maar door wat aanwijzingen in het verhaal was het voor mij niet geheel onverwachts. Ergens had ik al deze optie in mijn gedachten. Een paar keer werd er namelijk vaag naar verwezen.

Ik kan wel stellen dat ik met dit boek veel geleerd heb over kroongetuigenissen, getuigenbescherming en een hoop rondom de zaak van Bram Zeegers. Een klein minpuntje is de omschrijving van dit boek. Het suggereert dat het om een zakelijke reconstructie lijkt te gaan. Wat dus absoluut niet het geval was! ‘Memento Mori’ is een geslaagde thriller, die heel vlot leest! Zo zie je maar weer, ook de omschrijving kan soms misleiden.


3 reacties

 • 10 november, 2014 om 21:02
  Annelies zegt:

  Mooie recensie! Ik ben het eigenlijk helemaal met je eens, ook wat betreft de omschrijving. Ik had totaal niet door dat het om een fictief verhaal ging.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 10 november, 2014 om 21:41
  Leesdame zegt:

  Als de omschrijving pakkender en intrigerender was geweest, dan had ik het boek niet zolang voor me uitgeschoven.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 3 december, 2014 om 12:46
  rthomsonamstelveen zegt:

  Ik ben het op dit moment aan het lezen en het boeit zeker. Ik heb mij niet zozeer aan de omschrijving gestoord, maar nu jullie het er toch over hebben. Hij roept wel wat op. Wat mij opvalt is dat ook bij deze kleine uitgever de opmaak wel wat beter kon. Maar daar kan Jolka niets aan doen. Er komen namelijk nogal wat ‘hoerenjongens’ in voor. (slechts één woord van de laatste zin aan het begin van de volgende pagina, terwijl de volgende zin op de regel daaronder staat.) Daar had de uitgever op moeten letten.

  Ikhartje(1) deze reactie

  rthomsonamstelveen Beantwoorden

Reageer op: Memento Mori van Jolka

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten