Mijn favoriete voorleesboeken van vroeger

pinkeltje en het grote huis coverVandaag zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen. Deze voorleesdagen zijn tot en met 1 februari 2014. Het doel is om voorlezen hiermee veel meer te promoten en te stimuleren. Daar ben ik het helemaal mee eens! Voorlezen is namelijk erg leuk en goed voor de taalontwikkeling bij jonge kinderen!

Als kind was ik ook dol op voorlezen! Ik werd vrijwel elke dag voorgelezen. Op school en thuis. Toen ik zelf kon lezen vond ik het heel leuk om andere kinderen voor te lezen. Vandaag dus aandacht op mijn blog aan mijn favoriete voorleesboeken van vroeger.

In de kleuterklas lazen ze altijd voor uit Knuffel, dat was echt zo’n leuk en gemoedelijk prentenboek! Ook staat me bij dat er verhaaltjes waren van een uil. En het kijkboek Dribbel. Daar mocht je dan zoeken achter luikjes in het boek. En natuurlijk Jip en Janneke, Ot en Sien en Nijntje. Maar ook Pinkeltje werd voorgelezen. Daar hadden we op school twee versies van: een rijk geïllustreerde versie en de bekende gele uitgave, zoals het plaatje hierboven.

Het is echt heel lang geleden, dus ik moet heel goed graven in mijn geheugen. Maar deze boeken staan me echt het meest bij! Ook omdat ze herhaaldelijk opnieuw werden voorgelezen.  Heel soms kom ik Knuffel wel eens tegen in een tweedehands boekwinkel. En dan blader ik er toch altijd nog even doorheen.

Op school maakte ik ook kennis met Pluk van de Petteflet. De leraar was in het nieuwe schooljaar verder gegaan waar hij vorig jaar was gebleven met de oude klas. En dat was dus half in het boek. Het verhaal was leuk, maar omdat ik de eerste helft niet kende, kon ik sommige situaties in het verhaal niet volgen. Daarom leende ik dit boek bij de bibliotheek om het zelf te gaan lezen. Het was meteen ook mijn allereerste bibliotheekboek. De film zag ik veel en veel later. Ik vond het ietwat tegenvallen. Het boek vind ik nog steeds beter dan de film!


6 reacties

 • 23 januari, 2014 om 10:33
  elmganneke zegt:

  Mijn moeder las weinig voor, maar gelukkig heb ik een zus die zeven jaar ouder is en mij toen wilde voorlezen. Zij las voornamelijk Matilda van Roald Dahl voor. Ik was (en ben) helemaal gek op dat boek.

  Ikhartje(1) deze reactie

  elmganneke Beantwoorden

  • 23 januari, 2014 om 18:27
   Leesdame zegt:

   Roald Dahl las ik niet, wel zag ik als kind The witches… Ik raad het kinderen nog steeds niet aan om naar die film te kijken…

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 23 januari, 2014 om 16:44
  Maaike zegt:

  JAAAA, Dribbel! En Nijntje en Jip en Janneke waren ook leuk inderdaad, haha. En de boekjes van muis, en Kikker, en ‘Plons!’ en ‘Wie past er op dit potje?’ en ‘Wie heeft er op mijn hoofd gepoept?’ en Rupsje Nooitgenoeg en aaah. 😀 Haha, jeugdsentiment.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Maaike Beantwoorden

 • 28 januari, 2014 om 19:50
  Annelies zegt:

  Mijn vader las iedere dag voor, vooral sprookjes en korte verhaaltjes van Jip en Janneke. Ik moest nl. iedere dag een paar keer aan de aërosol voor mijn longen en dan moest ik stil blijven zitten. Dus las mijn vader maar voor. Ik ben er 100% zeker van dat daar mijn liefde voor taal en lezen begonnen is. *nostalgie*

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 28 januari, 2014 om 20:09
  Leesdame zegt:

  Ja bij mij ook is daarmee met liefde voor boeken ook begonnen! Ik vond voorlezen heerlijk en steeds zei ik ook: ik wil zelf ook lezen. Ik had het ook vrij snel geleerd.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Mijn favoriete voorleesboeken van vroeger

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten