22 januari 2014

Mijn favoriete voorleesboeken van vroeger

pinkeltje en het grote huis cover

Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen. Deze voorleesdagen zijn tot en met 1 februari 2014. Het doel is om voorlezen hiermee veel meer te promoten en te stimuleren. Daar ben ik het helemaal mee eens! Voorlezen is namelijk erg leuk en goed voor de taalontwikkeling bij jonge kinderen!

Als kind was ik ook dol op voorlezen! Ik werd vrijwel elke dag voorgelezen. Op school en thuis. Toen ik zelf kon lezen vond ik het heel leuk om andere kinderen voor te lezen. Vandaag dus aandacht op mijn blog aan mijn favoriete voorleesboeken van vroeger.

In de kleuterklas lazen ze altijd voor uit Knuffel, dat was echt zo’n leuk en gemoedelijk prentenboek! Ook staat me bij dat er verhaaltjes waren van een uil. En het kijkboek Dribbel. Daar mocht je dan zoeken achter luikjes in het boek. En natuurlijk Jip en Janneke, Ot en Sien en Nijntje. Maar ook Pinkeltje werd voorgelezen. Daar hadden we op school twee versies van: een rijk geïllustreerde versie en de bekende gele uitgave, zoals het plaatje hierboven.

Het is echt heel lang geleden, dus ik moet heel goed graven in mijn geheugen. Maar deze boeken staan me echt het meest bij! Ook omdat ze herhaaldelijk opnieuw werden voorgelezen.  Heel soms kom ik Knuffel wel eens tegen in een tweedehands boekwinkel. En dan blader ik er toch altijd nog even doorheen.

Op school maakte ik ook kennis met Pluk van de Petteflet. De leraar was in het nieuwe schooljaar verder gegaan waar hij vorig jaar was gebleven met de oude klas. En dat was dus half in het boek. Het verhaal was leuk, maar omdat ik de eerste helft niet kende, kon ik sommige situaties in het verhaal niet volgen. Daarom leende ik dit boek bij de bibliotheek om het zelf te gaan lezen. Het was meteen ook mijn allereerste bibliotheekboek. De film zag ik veel en veel later. Ik vond het ietwat tegenvallen. Het boek vind ik nog steeds beter dan de film!

6 reacties

 • 23 januari, 2014 om 10:33
  elmganneke zegt:

  Mijn moeder las weinig voor, maar gelukkig heb ik een zus die zeven jaar ouder is en mij toen wilde voorlezen. Zij las voornamelijk Matilda van Roald Dahl voor. Ik was (en ben) helemaal gek op dat boek.


  elmganneke
  Beantwoorden

  • 23 januari, 2014 om 18:27
   Leesdame zegt:

   Roald Dahl las ik niet, wel zag ik als kind The witches… Ik raad het kinderen nog steeds niet aan om naar die film te kijken…


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 23 januari, 2014 om 16:44
  Maaike zegt:

  JAAAA, Dribbel! En Nijntje en Jip en Janneke waren ook leuk inderdaad, haha. En de boekjes van muis, en Kikker, en ‘Plons!’ en ‘Wie past er op dit potje?’ en ‘Wie heeft er op mijn hoofd gepoept?’ en Rupsje Nooitgenoeg en aaah. 😀 Haha, jeugdsentiment.


  Maaike
  Beantwoorden

 • 28 januari, 2014 om 19:50
  Annelies zegt:

  Mijn vader las iedere dag voor, vooral sprookjes en korte verhaaltjes van Jip en Janneke. Ik moest nl. iedere dag een paar keer aan de aërosol voor mijn longen en dan moest ik stil blijven zitten. Dus las mijn vader maar voor. Ik ben er 100% zeker van dat daar mijn liefde voor taal en lezen begonnen is. *nostalgie*


  Annelies
  Beantwoorden

 • 28 januari, 2014 om 20:09
  Leesdame zegt:

  Ja bij mij ook is daarmee met liefde voor boeken ook begonnen! Ik vond voorlezen heerlijk en steeds zei ik ook: ik wil zelf ook lezen. Ik had het ook vrij snel geleerd.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: