20 januari 2014

Wat als van Danielle Bakhuis

wat als cover

Ik had ‘Wat als’ al een tijdje op mijn wishlist staan. Maar het kwam er steeds niet van. Via Twitter werd mij met klem aangeraden dit boek niet te lang te laten liggen op de stapel. En omdat ik overal positieve recensies en ervaringen las besloot ik overstag te gaan. Nou… iedereen had dus gelijk! ‘Wat als’ is ijzersterk!

Jade heeft jaren geleden met een groepje vriendinnen het meisje Zoë gruwelijk gepest. Daarna ging Zoë van school. Ook de andere vriendinnen van Jade gingen weg en het verleden dreef naar de achtergrond.

Maar op een dag ziet ze dat Zoë weer terug is gekomen op school. Ze ziet er goed uit en is vol zelfvertrouwen. Jade weet nog maar al te goed wat er is gebeurd en wil graag sorry zeggen. Maar daar gaat Zoë niet mee akkoord. Sorry zeggen is niet genoeg. En dan ontvangt Jade briefjes. Met teksten als: “wat als iedereen je uitlacht?” en “Wat als je niemand meer kunt vertrouwen”… Ineens lijken de rollen omgedraaid te zijn en Jade weet niet meer hoe ze dit ooit nog kan oplossen.

‘Wat als’ belicht het pesten op een ijzersterke manier. Danielle Bakhuis heeft dit zo goed gedaan, dat je voor zowel Zoë als Jade sympathie krijgt. Al is het natuurlijk niet goed te praten wat Jade vroeger heeft gedaan, toch leef je met haar mee nu zij gepest wordt.

Toen ik begon in dit boek, werd ik gelijk meegezogen. Elke keer keek ik op de klok en dacht ik: nou goed dan, nog een hoofdstuk. Steeds als Jade een briefje krijgt, volgt er een flashback naar de momenten dat Zoë wordt gepest door Jade. Jade worstelt met dit verleden. Ze weet dat ze het niet goed kan praten, maar ze blijft hopen op vergiffenis en een schone lei. Ze voelt zich ook eenzaam, omdat er thuis een schijnspel wordt opgevoerd door haar ouders en haar zus op zichzelf is gaan wonen.

Danielle heeft een mooie en creatieve schrijfstijl. Ik genoot echt van de leuke zinnen in het boek. Ik citeer even uit hoofdstuk 9: “In de tweede kwam ik in de klas bij Jamie, Amber, Joelle en Anne. De Jaja’s zoals ze zichzelf noemden. Vanaf het begin kleefden ze aan elkaar als een kaastosti en maakten ze heel duidelijk dat hun groepje vol zat en ze –  ‘nee-nee’ – niet zaten te wachten op nieuwe leden”  En zo staan er meer leuke en creatieve zinnen in dit mooie boek.

Ook is het boek erg actueel. Er wordt bijvoorbeeld ook gesproken over bloggen. Dat vond ik erg leuk om voorbij te zien komen. En verder is er ook constant een dreigende lading aanwezig. Als Jade zo’n briefje heeft gekregen, dan weet je dat er iets gaat gebeuren, maar nog niet wat.

Het einde van ‘Wat als’ was vaag en open. Daarom hoop ik op een vervolg!

5 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: