Wat als van Danielle Bakhuis

wat als coverIk had ‘Wat als’ al een tijdje op mijn wishlist staan. Maar het kwam er steeds niet van. Via Twitter werd mij met klem aangeraden dit boek niet te lang te laten liggen op de stapel. En omdat ik overal positieve recensies en ervaringen las besloot ik overstag te gaan. Nou… iedereen had dus gelijk! ‘Wat als’ is ijzersterk!

Jade heeft jaren geleden met een groepje vriendinnen het meisje Zoë gruwelijk gepest. Daarna ging Zoë van school. Ook de andere vriendinnen van Jade gingen weg en het verleden dreef naar de achtergrond.

Maar op een dag ziet ze dat Zoë weer terug is gekomen op school. Ze ziet er goed uit en is vol zelfvertrouwen. Jade weet nog maar al te goed wat er is gebeurd en wil graag sorry zeggen. Maar daar gaat Zoë niet mee akkoord. Sorry zeggen is niet genoeg. En dan ontvangt Jade briefjes. Met teksten als: “wat als iedereen je uitlacht?” en “Wat als je niemand meer kunt vertrouwen”… Ineens lijken de rollen omgedraaid te zijn en Jade weet niet meer hoe ze dit ooit nog kan oplossen.

‘Wat als’ belicht het pesten op een ijzersterke manier. Danielle Bakhuis heeft dit zo goed gedaan, dat je voor zowel Zoë als Jade sympathie krijgt. Al is het natuurlijk niet goed te praten wat Jade vroeger heeft gedaan, toch leef je met haar mee nu zij gepest wordt.

Toen ik begon in dit boek, werd ik gelijk meegezogen. Elke keer keek ik op de klok en dacht ik: nou goed dan, nog een hoofdstuk. Steeds als Jade een briefje krijgt, volgt er een flashback naar de momenten dat Zoë wordt gepest door Jade. Jade worstelt met dit verleden. Ze weet dat ze het niet goed kan praten, maar ze blijft hopen op vergiffenis en een schone lei. Ze voelt zich ook eenzaam, omdat er thuis een schijnspel wordt opgevoerd door haar ouders en haar zus op zichzelf is gaan wonen.

Danielle heeft een mooie en creatieve schrijfstijl. Ik genoot echt van de leuke zinnen in het boek. Ik citeer even uit hoofdstuk 9: “In de tweede kwam ik in de klas bij Jamie, Amber, Joelle en Anne. De Jaja’s zoals ze zichzelf noemden. Vanaf het begin kleefden ze aan elkaar als een kaastosti en maakten ze heel duidelijk dat hun groepje vol zat en ze –  ‘nee-nee’ – niet zaten te wachten op nieuwe leden”  En zo staan er meer leuke en creatieve zinnen in dit mooie boek.

Ook is het boek erg actueel. Er wordt bijvoorbeeld ook gesproken over bloggen. Dat vond ik erg leuk om voorbij te zien komen. En verder is er ook constant een dreigende lading aanwezig. Als Jade zo’n briefje heeft gekregen, dan weet je dat er iets gaat gebeuren, maar nog niet wat.

Het einde van ‘Wat als’ was vaag en open. Daarom hoop ik op een vervolg!

 


5 reacties

Reageer op: Wat als van Danielle Bakhuis

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten